Направо към съдържанието

Козлодуй (остров)

Вижте пояснителната страница за други значения на Козлодуй.

Козлодуй
Карта
МестоположениеРека Дунав
Страна България
Адм. единицаОбласт Враца
Община Козлодуй
Площ6,1 km²
Най-висока точка28,4 m н.в.
43.7928° с. ш. 23.73° и. д.
Местоположение в България

Остров Козлодуй (или Козлодуйски остров) е български дунавски остров, разположен от 689,5 до 701 km по течението на реката в Област Враца, община Козлодуй. Площта му е 6,1 km2, която му отрежда 2-ро място по големина сред българските дунавски острови, след остров Белене.

Географска характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Голям корморан (Phalacrocorax carbo) и Речна чайка (Chroicocephalus ridibundus) край остров Козлодуй

Островът се намира северно от град Козлодуй. Има удължена форма, с по-широка западна и тясна източна част с дължина 11,7 km и ширина от 0,5 до 1,2 km. От българския бряг го отделя канал с минимална ширина от 220 m, през който функционира малък ферибот за селскостопански машини.

Най-голямата надморска височина на острова е 28,4 m и се издига на 3 – 4 m над нивото на река Дунав. Изграден е от чакълесто-песъчливи речни наноси с дебелина 15 – 20 m и е обрасъл с топола. При високи дунавски води ниските му части се заливат. Залесен е с канадска топола и има блато (Козлодуйското блато) с площ 15 ha. На острова има пасища и обработваеми земи и гнездят диви гъски, патици и др. Северозападно от него се намира по-малкият български остров Сврака, а северно – остров Копаница.

Площта на острова е 6,056-6,10 до 6,748 km². В северната част на острова има два продълговати залива-гърла, които някои считат за блата - Голямото (Източното) гърло - 0,158 km² и Малкото (Западното) гърло - 0,104 km². Малкото е почти напълно запушено откъм реката с пръст, тиня и наноси и е заблатено, а голямото частично е запушено с тиня и наноси и е частично заблатено. С тях островът става с площ 7,01 км². Възможно е в миналото Голямото (Източното) гърло да е било канал, който е разделял бивш по-малък остров от остров Козлодуй след което в най-западния край двата острова да са се слели в един.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Списък на българските острови

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]