Уикимапия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Уикимапия
Wikimapia logotype.svg
Информация
Уеб адрес wikimapia.org
Вид на сайта Онлайн енциклопедия
Тип на сайта Картографско сътрудничество
Регистрация Свободна
Езици 101 езика
Лиценз на съдържанието CC-BY-NC-SA 3.0
Създаден от Александър Корякин;
Евгений Савелиев
Пуснат онлайн 24 май 2006 г.;
преди 15 години
 (2006-05-24)
Alexa ранг 7334 (към 7 февруари 2019 г.)[1]
Настоящ статус активен
Уикимапия в Общомедия

Уикимапия (WikiMapia) е карта с отворено съдържание, съвместен проект на доброволци от целия свят, който комбинира Google Maps с уики-информационните технологии. Основан от Александър Корякин и Евгений Савелиев на 24 май 2006 година. Целта на Уикимапия е да създаде и поддържа цялостна, многоезикова, актуална карта с подробна информация за всяко място на Земята.

Принципи и цели[редактиране | редактиране на кода]

Цел на проекта е да се събере и подреди най-пълна информация за всички географски обекти на Земята и да се предостави свободен достъп към нея. Запълването на сайта с информация се извършва по метода на краудсорсинга, т.е. всички сведения на Уикимапия се добавят от самите ползватели на сайта (както регистрирани, така и не) по тяхна собствена инициатива. Името Уикимапия е избрано понеже създаването на този геоинформационен проект е било вдъхновено от успеха на Уикипедия, и Уикимапия също така използва принципа на свободно редактиране уики; обаче Фонда Уикимедия няма отношение към възникването на проекта. Уикимапия не е фонд, финансиран с пожертвувания, а съществува като търговска компания и получава доход от реклама.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Wikimapia.org Traffic, Demographics and Competitors - Alexa“. // alexa.com. Посетен на 7 февруари 2019. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]


     Портал „География“         Портал „География