Гугъл карти

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Google Карти)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Гугъл карти
Google Maps Logo.svg
Google Maps localization.png
Локализация на Google Карти към 2007
Информация
Уеб адрес maps.google.com
Тип на сайта Уеб картографиране
Регистрация не
Езици многоезиков
Притежател Гугъл
Създаден от Гугъл
Реклами не
Настоящ статус активен
Гугъл карти в Общомедия

Гугъл карти (на английски: Google Maps) е картографска услуга на Гугъл, с която могат да се разглеждат географски карти в произволен уеб браузър. Картите са с променлив мащаб и показват широк спектър от информация за разглеждания регион или местност. Има допълнителен режим за разглеждане на сателитни изображения с или без картографско съдържание, както и теренни карти с изолинии на височините над морското равнище. За територията на България се извършва автоматичен превод на български на населените места и улиците.

Търсачката на Гугъл карти показва върху картата местоположението на зададен адрес.

История[редактиране | редактиране на кода]

Гугъл карти е представено от Гугъл на 8 февруари 2005 г. На 23 септември 2008 г. излиза версия за Android заедно с първото Android устройство.

Google Maps API[редактиране | редактиране на кода]

Google Maps API позволява да се вграждат Гугъл карти в собствени уебстраници посредством JavaScript. Приложно-програмният интерфейс на Google Карти и Гугъл земя предоставя определен брой функции за работа с тези карти (така както е в www.maps.google.com и www.code.google.com/apis/earth/) позволяващо да се добави съдържание през различни услуги, и така да се създават пълноценни карти на произволен сайт.

Настоящата версия на Maps API е 3.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]