Инициатива на Google „Лято на кода“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Инициатива на Google „Лято на кода“ (на английски: Google Summer of Code) е ежегодно мероприятие, което за първи път се състои от май до август 2005 в което Google награждава стипендии (от 5000 щатски долара, към 2011) към стотици студенти, които успешно попълвт поискан проект за разработване на софтуер със свободен и отворен код през лятото [1][2][3]. Програмата е отворена за студенти над 18 – тясно свързаният Свободния за достъп конкурс на Google, който е предназначен за студенти под 18.

Събитието е наименувано по хипарското събитие от 1967 Лято на любовта и идеята е на основателите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж.[2] От 2007 до 2009 Лесли Хауторн, който е бил част от проекта от 2006 е негов мениджър, а от 2010 мениджър е Карол Смит [4][5].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Лято на кода, Страница на Криейтив комънс в България, Интернет общество - България, 21 март 2007
  2. а б "Инициативата на Google „Лято на кода“ приключва" (първа година), Брус Байфийлд, септември 2005, уебсайт: ((en)) Linux-статия-SOC-32
  3. ((en)) Инициатива „Лято на кода“ 2010 Най-често задавани въпроси, плащания, форми и други обичайни административни въпроси
  4. ((en)) Указания за Google „Лято на кода“, TM Press материали 2009
  5. ((en)) Указания за Google „Лято на кода“. // , TM Press материали 2010
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Google Summer of Code“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.