Google Chrome OS

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Google Chrome OS
Google Chrome OS logo.png
ChromeOS 89 screenshot.webp
Chrome OS 89
Информация
Разработчик Google
Семейство Chromium OS
Сорс модел затворен с отворени компоненти
Издадена 15 юли 2011 г.
Последна версия 96.0.4664.111
(15 декември 2021 г.)
Вид ОС GNU-базирана, UNIX-подобна
Ядро Linux
Вид ядро монолитно
Базирана на Chromium OS и Gentoo Linux
Архитектури x86, 32-bit ARM
Интерфейс графичен интерфейс, базиран на Google Chrome
Написана на C, C++
Мениджър на пакети Portage
Лиценз частен
Уебсайт google.com/intl/en/chrome
Google Chrome OS в Общомедия

Google Chrome OS е малка и лека Linux базирана операционна система, състояща се само от браузър. Към май 2010 операционната система още е била в разработка, като официалното ѝ пускане от Google се очаквало в края на 2010 година. Днес операционната система е налична за сваляне и инсталиране. Не е развита напълно. Тя се разпространява със специфични хардуерни устройства, разработени от производители, партньори на Google. Google Chrome OS е предназначена за потребители, които прекарват по-голямата си част от времето в интернет. Такива устройства са компютри от типа „всичко в едно“ като LG Chromebase, който е първият десктоп компютър с Chrome OS [1].

Хардуер и разработки[редактиране | редактиране на кода]

Google Chrome OS се позиционира като операционна система за различни устройства – от малки нетбуци до пълноразмерни настолни системи и поддържа x86- и ARM-архитектура на процесорите.[2]

Колективът на Google Chrome OS работи с много технологични компании с цел да се проектират и произведат нови устройства, които да осигурят високо качество на експлоатацията от потребителите. Сред тях са такива компании, като Acer Inc., Adobe, Asus, Freescale Semiconductor, Lenovo, Qualcomm, Texas Instruments, Toshiba[3], NVIDIA. В разработването взема участие и компанията Intel, сътрудничеството с която започва „известно време“ преди официалния анонс на системата. Dell също разглежда възможността да тества Chrome OS.[4] Резултат от тази съвместна работа стават нетбуците Chromebook.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. LG Chromebase е първият десктоп компютър с Chrome OS, 18 декември 2013
  2. Sundar Pichai, Linus Upson. Introducing the Google Chrome OS
  3. Sundar Pichai.. Google Chrome OS – FAQ. // Блог Google Chrome, 8 юли 2009. Архивиран от оригинала на 2012-04-03. Посетен на 24-12- 2021. (на английски)
  4. Agam Shah.. Dell may test Google’s Chrome OS. // InfoWorld, 10 юли 2009. Архивиран от оригинала на 2012-04-03. Посетен на 24-12- 2021. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]