Google Chrome OS

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Google Chrome OS
РазработчикGoogle
СемействоUnix-базирани
Сорс моделзатворен с отворени компоненти
Издадена15 юли 2011 г.
Последна версия106.0.5249.112
(11 октомври 2022 г.)
ЯдроLinux
Вид ядромонолитно
Базирана наChromium OS и Gentoo Linux
Архитектуриx86, 32-bit ARM
Интерфейсграфичен интерфейс, базиран на Google Chrome
Написана наC, C++
Мениджър на пакетиPortage
Лицензчастен
Уебсайтgoogle.com/intl/en/chrome
Google Chrome OS в Общомедия

Google Chrome OS е малка и лека Linux базирана операционна система, състояща се само от браузър. Към май 2010 операционната система все още е в разработка, като официалното ѝ пускане от Google се очаквало в края на 2010 година. Днес операционната система е налична за сваляне и инсталиране, като тя не е развита напълно. Тя се разпространява със специфични хардуерни устройства, разработени от производители, партньори на Google. Google Chrome OS е предназначена за потребители, които прекарват по-голямата си част от времето в интернет. Такива устройства са компютри от типа „всичко в едно“ като LG Chromebase, който е първият десктоп компютър с Chrome OS [1].

Хардуер и разработки[редактиране | редактиране на кода]

Google Chrome OS се позиционира като операционна система за различни устройства – от малки нетбуци до пълноразмерни настолни системи и поддържа x86- и ARM-архитектура на процесорите.[2]

Колективът на Google Chrome OS работи с много технологични компании с цел да се проектират и произведат нови устройства, които да осигурят високо качество на експлоатацията от потребителите. Сред тях са компании като Acer Inc., Adobe, Asus, Freescale Semiconductor, Lenovo, Qualcomm, Texas Instruments, Toshiba[3], NVIDIA. В разработването взема участие и компанията Intel, сътрудничеството с която започва „известно време“ преди официалния анонс на системата. Dell също разглежда възможността да тества Chrome OS.[4] Резултат от тази съвместна работа стават нетбуците Chromebook.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. LG Chromebase е първият десктоп компютър с Chrome OS Архив на оригинала от 2016-03-05 в Wayback Machine., 18 декември 2013
  2. Sundar Pichai, Linus Upson. Introducing the Google Chrome OS
  3. Sundar Pichai. Google Chrome OS – FAQ // Блог Google Chrome, 8 юли 2009. Архивиран от оригинала на 2012-04-03. Посетен на 24-12- 2021. (на английски)
  4. Agam Shah. Dell may test Google’s Chrome OS // InfoWorld, 10 юли 2009. Архивиран от оригинала на 2012-04-03. Посетен на 24-12- 2021. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]