Linux Mint

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Linux Mint
Linux Mint Official Logo.svg
Linux Mint 17 (Qiana) Cinnamon.png
Минт 17 „Ребека“ е последното издание
Информация
Издадена на 27 август 2006 г.
Последна стабилна версия 18.2 Sonya
2 юли 2017
Вид ОС Linux
Ядро Debian
Вид ядро Linux, монолитно
Архитектури x86, x86-64
Интерфейс Mate, Cinnamon, KDE, Fluxbox, LXDE и Xfce
Език на интерфейса Многоезичен
Фамилия Линукс
Мениджър на пакети APT
Лиценз GNU GPL и др.
Уебсайт http://linuxmint.com/
Linux Mint в Общомедия

Linux Mint е безплатна и отворена операционна система, и е предназначена не толкова за професионалистите, колкото за обикновените потребители, предлагаща много лесно използване, логичен интерфейс, опростено инсталиране на програмно осигуряване, драйвери, кодеци и всичко необходимо за ежедневната работа. Linux Mint е Ubuntu базирана Linux дистрибуция за персонални и преносими компютри. За разлика от Ubuntu в нея има инсталирани Java и Adobe Flash. Първите ѝ версии се базират в значителна степен на Ubuntu кода, но след версия 2.0 (Barbara), Mint поема изцяло по свой път, като се възприема същият 6-месечен цикъл на обновяване. Интересното е, че при това съвместимостта между двете операционни системи се запазва. Тя печели много потребители с приятния си интерфейс, лесното си използване и поддръжката си на софтуерните хранилища на Ubuntu. Linux Mint изцяло поддържа български език, а минималните системни ресурси са следните:

  • Процесор: х86
  • Оперативна памет: минимум 512 MB, препоръчва се 1 GB за комфортна работа
  • Дисково пространство: 5 GB, препоръчително 20 GB
  • Графична карта: минимална резолюция 800х600 пикела, препоръчва се 1024х768 точки

В новата версия на Linux Mint 17 - Qiana е променен мениджърът на обновяванията, който сега работи значително по-бързо и показва повече информация за всеки ъпдейт. В Linux Mint 17 “Qiana” сега е възможно инсталирането на драйвери, без да е необходима връзка с Интернет. Подобрена е поддръжката на няколко монитора и сега може да се избира кой от тях да се използва по подразбиране. Променена е фоновата анимация, която сега се нуждае от по-малко ресурси и други.

Linux Mint, в зависимост от версията, по подразбиране идва с графична среда Mate или Cinnamon, а на официалния ѝ сайт могат да бъдат намерени и още версии с други графични среди — KDE, Xfce, Fluxbox и LXDE. Девизът (мотото) на тази дистрибуция е „From Freedom Came Elegance“ („От свободата дойде елегантността“).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]