GNOME

от Уикипедия, свободната енциклопедия
GNOME
GNOME logo
Графичната среда GNOME
Информация
РазработчикПроект GNOME
Последна версия46.0[1]Редактиране в Уикиданни
20 март 2024 г.
Операционна системаЮникс, Юникс подобни (ГНУ/Линукс, BSD, Соларис, Мак ОС X), Майкрософт Уиндоус
Език на интерфейсаМногоезична (повече от 35 езика), вкл. български
Вид софтуерГрафична среда
ЛицензGNU Lesser General Public License
GNU General Public License
Уебсайтwww.gnome.org
GNOME в Общомедия
GNOME с отворен Firefox

GNOME е графична среда с отворен код, ползвана от много Unix базирани системи.

Разработена е като алтернатива на графичната среда KDE.

История[редактиране | редактиране на кода]

Проектът GNOME е стартиран през август 1997 от Мигел де Икаса и Федерико Мена в опит да се създаде десктоп с отворен код за ГНУ/Линукс операционните системи.

Дотогава единствената сериозна алтернатива за нетехнически потребители е било KDE. Но KDE е базирано на Qt библиотеките на Trolltech – софтуер, който не ползва лиценз за свободен софтуер и е несъвместим с GNU General Public License (GPL). Този проблем е частично решен с освобождаването на Qt под Q Public License (QPL) – лиценз за свободен софтуер, но все още несъвместим с GPL; и накрая е решено Qt да бъде реализиран и под QPL и под GPL. Подход, известен като двоен лиценз.

За основа на GNOME са избрани библиотеките GIMP Toolkit (GTK+). GTK+ използва GNU Lesser Public License (LGPL), лиценз за свободен софтуер, позволяващ свързването на приложения с какъвто и да е лиценз. Работната среда GNOME е лицензирана под LGPL за библиотеките и GPL за приложенията, които са част от самия GNOME проект.

Работната среда GNOME е написана на програмния език C. Налични са много свързвания, позволяващи GNOME приложения да бъдат написани на множество програмни езици, такива като C++, Ruby, C#, Python, Perl и много други.

Цели[редактиране | редактиране на кода]

Според уеб-страницата на GNOME, проектът предоставя две неща:

  • Работната среда GNOME – интуитивна и атрактивна работна среда за крайни потребители.
  • Развойната платформа GNOME, разширена рамка за създаване на приложения, които да са интегрирани с останалата част на работната среда.

Работната среда GNOME набляга на простота, удобството и прави нещата „просто работещи“.

Основните акценти в разработката на GNOME са:

  • Достъпност – проектиране и реализиране на работна среда, която може да бъде използвана от всеки, независимо от технически умения или физически недъзи.
  • Интернационализиране – подсигуряване на достъпността на работната среда и приложенията на множество езици.
  • Организираност – GNOME общността е добре организирана, с фондация от стотици членове, екипи за използваемост, достъпност и контрол на качеството, и с избираем борд. Екипът по версиите отговаря за реализирането на нова версия на всеки 6 месеца.
  • Поддръжка – освен от общността, GNOME е поддържан от водещи компании, работещи с ГНУ/Линукс и Юникс, включително Хюлет-Пакард, Mandriva, Novell, Red Hat и Sun Microsystems.
  • Общност – преди всичко друго, GNOME е световна общност от доброволци, които разработват, превеждат, тестват и проектират интерфейси.

Приложения[редактиране | редактиране на кода]

Приложения включени по подразбиране в GNOME.

Версии[редактиране | редактиране на кода]

Всяка част от проекта GNOME си има собствен номер на версията и план на версиите. На всеки 6 месеца обаче се реализира нова стабилна версия на GNOME. По-долу са изброени именно стабилните реализации.

Версия Дата Информация
Август 1997 Обявена разработката на GNOME
0.25 1998/1997 Drooling Macaque
1.0 Март 1999 Реализирана е първа главна версия на GNOME
1.0.53 Октомври 1999 „October“
1.2 Май 2000 „Bongo“
1.4 Април 2001 „Tranquility“
2.0 Юни 2002 Големи промени касаещи преминаването към GTK2. Представяне на Human Interface Guidelines
2.2 Февруари 2003 Подобрения в мултимедията и файловия мениджър
2.4 Септември 2003 Уеб браузер Epiphany, поддръжка на технологията за достъпност от хора с увреждания
2.6 Март 2004 Вече всяка папка във файловия мениджър Nautilus се отваря в собствен прозорец. Нов вид на прозореца за избиране на файлове при програмите които ползват софтуерната библиотека GTK+.
2.8 Септември 2004 Подобрена поддръжка на преносими устройства, добавяне на Evolution
2.10 Март 2005 Общи оптимизации, промяна във вътрешната архитектура на файловия мениджър Nautilus, нови аплети (монтиране на устройства, наблюдение на модем и кошче), добавяне на Totem и Sound Juicer
2.12 Септември 2005 Нова графична тема по подразбиране, добавяне на дървовиден изглед във файловия мениджър Nautilus. Запомняне на копирания текст, дори приложението-източник да бъде затворено. Добавена е възможност за странични менюта в панелите, Totem (мултимедийният плеър) има страничен панел със списък на файловете за изпълнение. Търсенето в уеб браузъра Epiphany става чрез панел който се показва в долната част на прозореца. Добавен е контролен панел „За мен“, където потребителите могат да въведат своите данни, и те да бъдат налични в различни приложения. Настройките на мишката позволяват и промяна на вида на курсорите. Добавена е нова програма за преглед на документи – Evince. Направени са подобрения в Yelp, приложението в GNOME, което показва помощни файлове. Диалогът за търсене на файлове показва предварителни изображения, вместо само икони.
2.14 Март 2006 Подобрения в терминалния емулатор и програма за преглеждане на системните дневници. Подобрено е търсенето на файлове – критериите за търсене се задават по-лесно, цели набори от критерии могат да бъдат запазвани като папка или върху работния плот. Програмата за разглеждане помощни текстове вече може да търси в man и info страниците. Ekiga, новото име на GnomeMeeting, вече поддържа SIP протокола. Подобрения в програмата за управление на прозорците Metacity. Универсална лента за търсене, промени при влизане в системата, защитено отдалечено свързване, бърза смяна на потребител, споделен календар в Evolution 2.6, по-добри отметки в Epiphany, текстовият редактор Gedit поддържа отдалечени файлове, лесно разглеждане на всички изображения в дадена папка чрез Eye of GNOME. За администраторите са добавени Pessulus – редактор на забраните и Sabayon – редактор на профили. Подобрена производителност поради използването на обновената софтуерната библиотека Glib.
2.16 Септември 2006 Подобрения в производителността, добавено приложение за бележки Tomboy, анализатор на изразходваното дисково пространство Baobab, екранен четец Orca, управление на захранването, подобрения в Totem
2.18 Март 2007 Подобрения в производителността, добавено е приложението за сигурност Seahorse GPG, позволяващо криптирането на електронна поща и локални файлове, анализаторът на изразходваното дисково пространство Baobab е разширен с пръстеновидна визуализация, извършени са подобрения в Evince, Epiphany и управлението на захранването. Добавени са две нови игри – Судоку и тримерен шах.
2.20 Септември 2007 Юбилейна версия по случай десет години от началото на проекта. Добавена е функционалност за създаване на резервни копия в Evolution, подобрения в Epiphany, Eye of GNOME, управление на захранването и Seahorse. В Evince е добавена възможност да бъдат интерактивно попълвани PDF документи. Интегрирано търсене в диалозите на файловия мениджър. Автоматично инсталиране на мултимедийни кодеци.
2.22 Март 2008 Добавени са приложението Cheese – инструмент за правене на снимки от уеб-камери, както и приложение за преглед на отдалечено работно място Vinagre. Базова поддръжка на композитни прозорци в Metacity. Въведена е GVFS. Подобрено е възпроизвеждането на DVD-видео и видео директно от YouTube, MythTV поддръжка в Totem. Интернационализиран аплет-часовник, поддръжка на Google Calendar и подпрозорци на съобщенията в Evolution. Подобрения в Evince, Tomboy, Sound Juicer и Calculator.
2.24 Септември 2008 Включено е ново приложение за моментална обмяна на съобщения и видео разговори – Empathy. Нова версия на Ekiga – Ekiga 3.0. Добавени са подпрозорци и компактно подреждане на иконките в Nautilus. Подобрена е поддръжката на компютри с повече от един екран, както и поддръжката за дигитална телевизия.
2.26 Март 2009 Нови програми – за записване на дискове Brasero, за настройка на звука и за разчитане на пръстови отпечатъци. Подобрения в мултимедийните програми, клиента за електронна поща Evolution, програмата за моментални съобщения и видео разговори Empathy, уеб браузъра Epiphany и програмата за настройка на екраните. Опростено е споделянето на файлове.
2.28 Септември 2009 Epiphany вече използва WebKit, вместо Gecko.
2.30 Март 2010 Подобрения във файловия мениджър Nautilus, приложението за незабавни съобщения Empathy. Браузърът Epiphany вече може да съхранява пароли.
2.32 Септември 2010 Подобрения във Nautilus, Empathy и Evince.
3.0 Април 2011 Gnome Shell, GTK3 и др.
3.2 Септември 2011 Поддръжка на web приложения, online акаунти. Нови програми за контакти и документи и др.
3.4 Март 2012 Ново средство средство за търсене на документи Boxes. Уеб браузърът GNOME получи нов интерфейс, Нови менюта за приложения, които са разположени в вгорната лента. Видео разговори и нов анимиран фон. Epiphany, уеб браузърът GNOME, е преименуван на Web. Той получи нов интерфейс за 3.4, който включва преработена лента с инструменти и „супер меню“. Основният списък с контакти е подобрен, както и оформлението на данните за контакт. Disks е новото име на GNOME Disk Utility и тя извърши основен ремонт, има освежен интерфейс, и също така получи няколко нови функции. Друг инструмент, който обновихме, са Пароли и ключове. Той също така получи много по-изискан и елегантен потребителски интерфейс. Редица приложения, включително Documents, Web и Contacts, вече използват менютата на приложенията за това издание, и т.н.
3.6
3.8
3.10
3.12
3.14
3.16
3.18
3.20
3.24
3.26
3.28
3.30
3.32
3.34
3.36

Полезни адреси относно GNOME[редактиране | редактиране на кода]

  1. GNOME 46 Released With Improved Search, Experimental VRR & More Polish // 20 март 2024 г. Посетен на 20 март 2024 г. (на английски)