Графичен потребителски интерфейс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Интерфейс.

300px(KDE) в операционната система Linux

Графичен потребителски интерфейс (ГПИ), или просто графичен интерфейс (на английски: graphical user interface, GUI), е разновидност на потребителски интерфейс, в който елементите, предоставени на потребителя за управление, са изпълнени във вид на графични изображения (менюта, бутони, списъци и др.).

За разлика от интерфейса с команден ред, в ГПИ потребителят има достъп по свой избор до всички видими обекти на екрана на монитора (те се наричат елементи на интерфейса) с помощта на периферно устройство (клавиатура, мишка и т.н.), и осъществява непосредственото им манипулиране.

Най-често елементите на графичния интерфейс се реализират като икони, които подсказват тяхното предназначение и свойства, което помага на потребителите да разберат и усвоят програмите.

История на графичните потребителски интерфейси[редактиране | редактиране на кода]

  • Април 1973 г. Създаване на графичен потребителски интерфейс за компютъра Alto в лабораториите на Xerox (с използване на трибутонна компютърна мишка, показване на растерни изображения – с др. думи – графичен дисплей, поддръжка на Ethernet комуникации)
  • 1985 - Първата версия на Windows, версия 1.0, която излиза с името Interface manager, използва икони и графичен потребителски интерфейс.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Графический интерфейс пользователя“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.