Хюлет-Пакард

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Hewlett-Packard ( HP )
Лого на Hewlett-Packard ( HP )
Тип на
компанията
публично търгувана
Търгувана като НЙФБ: HPQ
Дау Джоунс компонент
S&P 500 компонент
Индустрия Компютърен хардуер
Компютърен софтуер
ИТ консултиране
ИТ услуги
Основана 1939 година
Седалище Пало Алто, САЩ
Служители 324 600 (2010) [1]
Уебсайт http://www.hp.com/
Hewlett-Packard ( HP ) в Общомедия
"HP" пренасочва тук. Съкращението hp може да означава и конска сила.

Хюлет-Пакард (Hewlett-Packard, съкратено HP) е една от най-големите световни корпорации в сферата на информационните технологии, известна със своите принтери, персонални компютри и сървъри. Тя е и четвъртият по големина доставчик на хардуер и услуги в областта на информационните технологии с обем на продажбите в този сектор от 13,84 милиарда евро и общ обем на продажбите от 69,05 милиарда евро (2006).[2]

Компанията е основана през 1939 г. от Бил Хюлет и Дейв Пакард. Корпоративното седалище се намира в Пало Алто, Калифорния, САЩ. Президент и главен изпълнителен директор е Мег Уитман.

През 2002 г. придобива Compaq в сделка на стойност 25 млрд. долара.

През 2015 се разделя на две нови компании – HP Inc. и Hewlett Packard Enterprise. Първата наследява бизнеса по производство на персонални компютри и принтери. Неин ръководител е Дион Уайзлър, който преди разделянето бе начело на поделението „Printing and Personal Systems“. Hewlett Packard Enterprise предлага корпоративни ИТ системи. Компанията се управлява от досегашния главен изпълнителен директор на HP – Мег Уитман[3].

Хюлет-Пакард в България[редактиране | редактиране на кода]

Хюлет-Пакард България ЕООД (дъщерна фирма на Хюлет-Пакард) е една от големите компании в българския ИТ сектор. Първият офис на Хюлед-Пакард в България е отворен на 1 януари 1998 г., а през 2006 в София е създаден Глобален център за услуги за Европа, Средният Изток и Африка, в който работят над 4000 служители. Центърът е създаден със съдействието на Саша Безуханова (Хюлет-Пакард). Дейностите, извършвани в центъра в София, могат най-общо да бъдат разделени на 3 групи:

  • IT Outsourcing – осигурява дистанционни инфраструктурни мениджмънт услуги за Windows, UX, Storage (SAN), database, Network, Information Security и Mainframe технологии. Тази организация е част от направлението HP Enterprise Services и работи изцяло за корпоративния пазар.
  • Global Solution Center – отговаря за клиенти от Швейцария, Австрия и Германия. Екип от професионалисти осъществява дистанционно диагностициране на проблеми и осигурява решения за корпоративни клиенти.
  • Cross-functional/ back office – подпомага основните дейности, осъществявани от HP, като администрация, управление на човешки ресурси, анализи, снабдяване (Global Parts Supply Chain) и управление на проекти (Project Management), внедряване или оптимизиране на ИТ процеси в контекста на ITIL (IT Information Library) и ITSM (IT Service Management) и други.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) "2010 Form 10-K, Компания Хюлет-Пакард". Комисия за търговия с ценни книжа, САЩ.
  2. European business. Facts and figures. 2007 edition. Luxembourg, Office for Official Publications of the European Communities, 2007. ISBN 978-92-79-07024-2. с. 379.
  3. HP официално се раздели на две компании. // 3 ноември 2015. Посетен на 4 ноември 2015.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бизнес данни