Саша Безуханова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Саша Безуханова
Основател на MoveBG
Саша Безуханова 
Родена: 27 септември 1962 г. (52 г.)

Саша Безуханова е инициатор и основател на гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBG (България може), която работи за устойчивото и демократично развитие на България[1]. Преди да се посвети на тази общественополезна кауза, Саша има 20-годишна успешна управленска кариера в Хюлет-Пакард (HP), където заема различни ръководни позиции. Последно тя е директор направление „Публична администрация и образование” за световните развиващи се пазари[2], а преди това ръководи дейността на компанията в направление „Публичен сектор” за Централна и Източна Европа[3].

Кариерата ѝ в Хюлет-Пакард започва през 1998 г. и над десет години тя е генерален директор за България, през които превръща компанията в лидер на местния пазар на информационни и комуникационни технологии[4]. Тя има водеща роля за привличането на стратегическата инвестиция на Хюлет-Пакард за изграждане на Глобален център за отдалечени услуги, която позиционира България на световната инвеститорска карта и днес осигурява работа на повече от 5000 висококвалифицирани специалисти. Сред забележителните ѝ професионални постижения е реализирането на системата за нови документи за самоличност, което е основна предпоставка за отпадане на визовия режим за пътуване на гражданите на България в ЕС.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Саша Безуханова е родена в Перник. Завършва Немска езикова гимназия със златен медал, след което следва в Технически университет-София. Дипломира се през 1985 г. като магистър-инженер в специалност "Електронна техника". Завършва и програмата по Мениджмънт на INSEAD.

През 2001 и 2002 г. посещава образователна програма за ирландския икономически модел и структурирането на IT сектора в Калифорния, САЩ, организирани от Американската агенция за международно развитие (USAID).

През декември 2003 г. преминава обучение на Европейския софтуерен институт в Билбао, Испания.

Саша Безуханова е омъжена и има една дъщеря.

Професионален път[редактиране | редактиране на кода]

През юли 2013 г. Саша Безуханова основава гражданския проект MoveBG (България може) заедно с група съмишленици. Няколко месеца по-късно напуска високия си пост в Хюлет-Пакард, за да се върне в България и да се посвети изцяло на проекта, чиято цел е създаването на дългосрочна обединяваща визия за устойчиво развитие на България, посредством широко експертно и гражданско участие.

Последната ръководна позиция, която заема в технологичния гигант от началото на 2012 до септември 2013 г., е директор по направление „Публична администрация и образование” за развиващите се пазари – регион, обхващащ 67 държави по света, и координира връзките на компанията с Европейския съюз.

Преди това, в продължение на три години, тя управлява бизнеса на НР в Публичния сектор за Централна и Източна Европа, като въвежда важно стратегическо измерение и холистичен подход към този пазарен сегмент.

От 1998 г. в продължение на повече от десет години Саша Безуханова е генерален директор на Хюлет-Пакард България. Под нейно ръководство българският екип на Хюлет-Пакард развива множество ИТ инфраструктурни проекти в някои от най-големите телекомуникационни компании, индустриални предприятия, държавни и финансови институции. Някои от тези проекти се превръщат и в уникални референции и допринасят за обогатяването на световния опит на компанията. Сред тях с най-съществен обществен и международен отзвук е реализирането на проекта за създаване на нови документи за самоличност, приключил август 1999 г. в България, който спомага за премахването на визовите ограничения за български граждани в Европа през 2001.

Най-значимото ѝ постижение е привличането на инвестицията на Хюлет-Пакард през 2006 г. в Глобален център за отдалечени услуги в България, в който днес работят около 5000 души. Този стратегически проект поставя страната на световната ИТ инвестиционна карта. В резултат Хюлет-Пакард става най-голямата компания в ИТ сектора и сред петте най-големи работодатели в България. Хюлет-Пакард е най-големият инвеститор и работодател в българския ИТ сектор[5].

През 1995 г. Саша Безуханова става генерален директор на S&T България. Преди това, в периода от 1990 до 1994 г., тя е директор на австрийската фирма за медицинска апаратура Хелимед (HELLImed), основен представител на Хелиге (HELLIGE) и Алока (ALOKA) за България[6].

Обществена дейност[редактиране | редактиране на кода]

Саша Безуханова работи активно за общественото развитие на съвременна България. Тя взема дейно участие в множество организации и инициативи, насочени към развитието на бизнеса, мястото на жените в технологиите и др. Има значителен принос за развитието на ИКТ (Информационните и комуникационни технологии) в България. Под нейно ръководство е създадена Националната ИКТ стратегия за конкурентоспособност. Тя е председател на съвета на настоятелите на Техническия университет, член на настоятелството на Американския университет и почетен председател на българския ИКТ Клъстер[6][7].

Като почетен член и председател на управителния съвет на Джуниър Ачийвмънт България (1999-2014)[8] Саша Безуханова работи за създаване на среда за развитието на лидерските и предприемачески умения сред младите хора.

Саша е член на Консултативния съвет към Министъра на образованието и науката, бивш президент на Българската международна бизнес асоциация (БИБА) от 2002 до 2006 г., председател и заместник-председател на борда на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) от 2007 до 2010 г., член на борда на фондация „Помощ за благотворителността в България”.

Саша Безуханова е съосновател, член на борда и председател на Консултативния съвет на високо равнище на Европейския център за жените и технологиите (ECWT) към Европейския съюз от 2008 до настоящия момент[9]. Oсновател и председател на Български център на жените в технологиите (BCWT).

Участия в управителни съвети[редактиране | редактиране на кода]

 • Председател на управителния съвет на Българско училище за политика "Димитър Паница"[10]
 • Съосновател, член на борда и председател на Консултативния съвет на високо равнище на Европейския център за жените и технологиите (ECWT)
 • Основател и председател на Български център на жените в технологиите (BCWT)
 • Председател на настоятелството на Технически университет[11]
 • Член на борда на фондация "Помощ за благотворителността в България" (ФПББ)[12]
 • Почетен председател и член на клъстер „Информационни и комуникационни технологии” (ИКТ)[13]
 • Почетен член и председател на управителния съвет на Джуниър Ачийвмънт България[14]
 • Член на настоятелството на Американския университет
 • Член на Консултативния съвет към Министъра на образованието и науката
 • Член на борда на фондация "Отворено общество"
 • Председател и заместник-председател на борда на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ)
 • Президент на Българската международна бизнес асоциация (БИБА) 

Консулство[редактиране | редактиране на кода]

Понастоящем е почетен консул на Великото Херцогство Люксембург в България.[15]

Отличия и награди[редактиране | редактиране на кода]

Саша Безуханова е носител на редица престижни национални и европейски награди и отличия за нейния принос към общественото развитие. 

 • Награда Digital Woman of Europe Award 2013 [16]
 • В топ 5 на най-влиятелните жени в България, определена от в. Пари през 2011 г. [17]
 • Международна награда за жени-лидери Leader SHE 2010 [18]
 • Награда за лидерство на Junior Achievement Europe, 2009
 • Приз „Лице на българския бизнес” за 2006 г., определен от в. Financial Times
 • Световен клуб на победителите на Хюлет-Пакард, 2006
 • Наградата за най-добра репутация и постижения в областта на корпоративното управление в България (2003)
 • Награда за ИТ бизнес мениджър на годината - 2002, 2001, 1996 на IDG България
 • Бизнес дама на десетилетието (1991 - 1999), определена от IDG България
 • Европейски клуб на победителите на Хюлет–Пакард 1999
 • Най-добър млад мениджър в България на Фондация „Еврика” за 1997 г.
 • Най-добър търговски мениджър на Хелиге за 1993 г.

Саша Безуханова е и лауреат на едно от най-високите държавни отличия на Италия — Орден на Звездата на италианската солидарност, удостоена през 2009 г. за принос в развитието на двустранните икономически отношения между България и Италия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Саша Безуханова се отказва от поста си в “Хюлет-Пакард“ заради граждански проект
 2. Саша Безуханова с нов висок пост в HP
 3. Саша Безуханова ще управлява бизнеса на Хюлет-Пакард в държавните администрации на 27 страни от ЦИЕ
 4. Bulgarian Business Leaders Forum 2010 Awards. //
 5. ТУ-София Съвет на настоятелите. //
 6. а б ТУ-София Съвет на настоятелите. //
 7. Управителен съвет на ИКТ Клъстер. //
 8. Управителен съвет на Джуниър Ачийвмънт България. //
 9. European Centre for Women and Technology. //
 10. Българско училище за политика "Димитър Паница" // 
 11. ТУ-София Съвет на настоятелите. //
 12. ФПББ – Управителен съвет //
 13. Управителен съвет на ИКТ Клъстер. //
 14. Управителен съвет на Джуниър Ачийвмънт България. //
 15. Почетни консулства в София. //
 16. Еврокомисар Нели Круз връчи на Саша Безуханова престижната награда Digital Woman Award за 2013
 17. Топ 100 на най-влиятелните жени в България. //
 18. Саша Безуханова получава наградата LEADER SHE 2010, награда на Forum Invest, Румъния (видео) YouTube

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за