Текстов редактор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Текстовите редактори са компютърни програми, предназначени за създаване и редактиране на текстови файлове. Най-простите текстови редактори позволяват разглеждането на файловете на екрана, печат на принтер, търсене и замяна на низове (отделни знаци, или цели думи или изрази) и др. Типични представители на този тип редактори са вградените в операционните системи текстови редактори.

Най-опростеният и много често използван вариант на текст е неформатиран ASCII текст. Файлът, който съдържа такъв текст, представлява поредица от байтове, а всеки байт представлява по един символ. Всеки ред завършва с контролен символ или комбинация от контролни символи. Основна разлика между текстовите редактори под Windows и Linux е символът за край на реда, като в Linux се използва символ с ASCII код 13 (LF — line feed), а в Windows - комбинацията от символи с кодове 13 и 10 (CR + LF — carriage return + line feed). Това е често срещана причина потребителите на Windows да не виждат добре текст, писан под Linux, и обратно. За решаване на проблема под Windows може да се използва вградената програма WordPad. Трябва да се има предвид, че след запис на файл с WordPad, за край на ред пак се използва стандартната за Windows комбинация 13, 10.

В днешно време се препоръчва всички документи да се записват с по-съвременни кодировки, които поддържат по-голям брой знаци от много писмености — пример за такъв международно признат стандарт е Уникод (UTF-8). За преобразуване между различни кодировки може да се използват свободни програми като iconv, вградени функции в текстовите редактори или дори безплатни онлайн услуги.

Често използвани текстови редактори[редактиране | редактиране на кода]

Редакторите с повече функции включват възможности като например: форматиране, оцветяване на думите в различни цветове, сортиране на текста по редове, използване на готови шаблони, конвертиране между различните кодировки и др. Този тип редактори са предназначени предимно за писане на изходен код на различни езици за програмиране (Delphi, C и др.), създаване и редактиране на мрежови страници (HTML, PHP, Perl).

Под Windows[редактиране | редактиране на кода]

Notepad++ работещ под Windows 7

и други.

Под UNIX / Линукс[редактиране | редактиране на кода]

и други.


Други текстови редактори имат функции, улесняващи форматирането на текстовете, вмъкване на графики, формули, таблици и мултимедийни обекти. Тези редактори най-често се наричат текстови процесори (софтуерен пакет за офиса и дома с програми за текстообработка на документи, създаване и редактиране на електронни таблици и др.) и служат за създаване на най-разнообразни видове документи, от обикновено писмо до официални документи. Типични примери за такива редактори са Microsoft Word (за Windows) и OpenOffice/LibreOffice (за Windows, Linux, Mac OS и др.).