Уникод

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница За помощната страница вижте Уикипедия:Уникод.

Уникод или Универсален набор от символи (на английски: Unicode) е разработен да реши проблемите с наличието на много съществуващи еднобайтови набори от символи (кодировки), използвани при писане на текст на различни езици.

Сведения[редактиране | редактиране на кода]

Уникод (универсална кодировка) е набор от символи, създаден с цел е да съдържа всеки символ, използван при писане, на всички азбуки (включително и много мъртви езици) и други символи, използвани в математиката и инженерните науки.

Всеки знак или символ отговаря на определен номер в кодовата таблица, който се ползва примерно за изобразяване на символа в даден шрифт. Тъй като символите са няколко десетки хиляди и не е възможно да се представят в един байт, по специални правила (UTF) номерата на символите се трансформират в един, два, три или четири байта, за да могат да се ползват от компютрите.

Всеки един от досегашните набори от символи, кодирани с един байт, може без загуба да бъде преобразуван към Уникод, при едно условие: да сме сигурни точно от кой набор (в коя кодировка) са символите. Обратното преобразуване, от Уникод към някоя от еднобайтовите кодировки, е еднозначно и безспорно за тези знаци, които съществуват в целевата кодировка. Но текстовете в универсалната кодировка могат да съдържат всякакви знаци и тогава не е възможно да се преобразуват коректно в някоя еднобайтова кодировка.

Например текст само на кирилица или само на чешка латиница (с диакритични знаци) се преобразуват без проблем от съответната кодировка към Уникод и обратно. Обаче текст в Уникод и с кирилски букви, и с латински диакритични знаци (букви с ударения и лигатури), не може да се преобразува изцяло: или кирилицата ще се загуби, или буквите с диакритични знаци, в зависимост от целевата кодировка.

Относно дължината на текстовете, поради кодирането на всеки знак с един до четири байта (вместо само с един), обикновено текстове в Уникод са с по-голяма дължина от същите текстове в старите еднобайтови кодировки.

Някои примери за практическо използване[редактиране | редактиране на кода]

  • Страниците в Уикипедия са кодирани в Уникод и могат да съдържат символи от всички азбуки; читателят има нужда от браузър, отговарящ на стандартите (повечето браузъри, публикувани след 1999 поддържат Уникод) и съответния набор знаци в шрифтовете си.
  • По-новите файлови системи като свободните ext3, ReiserFS, Reiser4, XFS и JFS, както и несвободната NTFS кодират файловите имена с Уникод. Тоест - ако дяловете на даден хард диск са форматирани с тези файлови системи и са коректно прикачени, имената на файловете и папките могат да включват знаци от различни азбуки, както и небуквени символи (например ☯ ☭ ⅞ ³ ☿)независимо от регионалните настройки, и ще бъдат правилно прочетени от всяка програма, четяща уникод.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]