Хо (език)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хо
Страна Индия
Регион Южните части на Джаркханд и северните части на Одиша
Говорещи Роден език на около 1,04 млн. души (2001)
Писменост деванагари, латиница, Телугу
Систематизация по Ethnologue
-Австро-азиатски езици
.-Мунда езици
..-Северни мунда езици
...-Сантали езици
....-Кхервари езици
.....-Мундари езици
......→Хо
Кодове
ISO 639-3 hoc

Хо (Ho, още и Бихар Хо, Bihar Ho, и Ланка КолLanka Kol) е език от австрало-азиатското езиково семейство, който основно се говори в Индия от около 1,04 милиона души, съставляващи 0.103% от населението на страната (по данни от преброяването през 2001). Езикът се говори от австро-азиатската етническа група Хо, а писмената му система е Варанг Кшити. В някои региони се ползват азбуката на одия, деванагари, както и латиницата,[1] но те не се смятат за идеални заместители от говорещите Хо, които предпочитат да ползват изключително Варанг Кшити. [2] Името „Хо“ произлиза от местната дума „хо“ със значение „човек“. [3]

Разпространение на езика[редактиране | редактиране на кода]

Най-голяма концентрация на говорещи езика Хо има в провинция Източен Сингхбхум в южната част на щата Джаркханд и в провинции Маюрбхандж и Кеонджхар (Кендуджхар) в северната част на щата Одиша. Хо е по-близък до диалекта на Мундари, говорен в Маюрбхандж, отколкото до езика, който се говори в Джаркханд. Въпреки че Хо и Мундари са лингвистически близки, етническата идентичност на говорещите двата езика е различна.[3][4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Warang Chiti Alphabet. // Swarthmore.edu. Посетен на 19 март 2015.
  2. Harrison, Anderson, David, Gregory. Review of Proposal for Encoding Warang Chiti (Hoorthography) in Unicode. // Посетен на 19 март 2015.
  3. а б Ho Web Sketch: Ho writing. // Livingtongues.org. Посетен на 19 март 2015.
  4. Anderson, edited by Gregory S.. The Munda languages. 1. publ.. London, Routledge, 2008. ISBN 0-415-32890-X. Посетен на 19 март 2015.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ho language“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.