FreeBSD

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
FreeBSD
FreeBSD.png
Конзолата на FreeBSD
Информация
Разработчик The FreeBSD Project
Сорс модел отворен код
Последна версия 12.1
Вид ОС Unix-базирана
Ядро монолитно ядро
Пакетна система pkg
Архитектури различни
Маркетингова цел сървъри, работни станции, вградени системи, защитни стени
Лиценз BSD
Уебсайт www.freebsd.org
FreeBSD в Общомедия

FreeBSD е свободна компютърна операционна система с отворен код, базирана на AT&T версията на UNIX, BSD (Berkeley Software Distribution), 386BSD и 4.4BSD.

FreeBSD се разработва като цялостна операционна система. Това означава, че ядрото и базовите потребителски инструменти (например обвивката) се разработват от една общност. Това е една от основните разлики с GNU/Linux системите, където ядрото и всеки един инструмент се разработват отделно и накрая се пакетират заедно, като продуктът се нарича дистрибуция.

FreeBSD е считана за стабилна и надеждна операционна система и се използва като сървърно решение в различни среди, система за работни станции и крайни потребители.

Архитектури[редактиране | редактиране на кода]

FreeBSD работи на следните микропроцесорни архитектури:

История и разработка[редактиране | редактиране на кода]

Разработката на FreeBSD започва през 1993 година, като системата е пряко базирана на 386BSD. Първата официална версия излиза в края на годината. След това обаче поради проблеми с легализацията и правата върху кода в 386BSD екипът решава да пренапише много от компонентите и да базира други на 4.4BSD-Lite, след което през 1995 се появява втората версия. По принцип всяка „голяма“ версия носи много промени и нови възможности. Най-забележими са те във версия 2, където за първи път се появява порт системата и система за управление на виртуална памет, и във версия 3, където се преминава към ELF формат на бинарните файлове, първи стъпки в разработката на SMP и се добавя поддръжка за 64-битови платформи. Въпреки многото критики, че всички тези нововъведения са намалили бързината и гъвкавостта на системата, това се оказва решаваща и необходима стъпка в процеса на разработка, за да може всичко да се оптимизира и подобри в клона 4.X, който се използва масово, дори години след издаването.

На 20 януари 2013 г. излиза версия 10.0. Clang става основен компилатор за сметка на GCC. А Raspberry Pi вече се поддържа официално.[1]


Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]