FreeBSD

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
FreeBSD
FreeBSD.png
Конзолата на FreeBSD
Информация
Разработчик Различни
Последна стабилна версия 11.1
Вид ОС UNIX-базирана
Ядро Монолитно ядро
Архитектури Различни
Лиценз BSD
FreeBSD в Общомедия

FreeBSD е свободна компютърна операционна система с отворен код, базирана на AT&T версията на UNIX, BSD (Berkeley Software Distribution), 386BSD и 4.4BSD.

FreeBSD се разработва като цялостна операционна система. Това означава, че ядрото и базовите потребителски инструменти (например обвивката) се разработват от една общност. Това е една от основните разлики с GNU/Linux системите, където ядрото и всеки един инструмент се разработват отделно и накрая се пакетират заедно, като продуктът се нарича дистрибуция.

FreeBSD е считана за стабилна и надеждна операционна система и се използва като сървърно решение в различни среди, система за работни станции и крайни потребители.

Архитектури[редактиране | редактиране на кода]

FreeBSD работи на следните микропроцесорни архитектури:

История и разработка[редактиране | редактиране на кода]

Разработката на FreeBSD започва през 1993 година, като системата е пряко базирана на 386BSD. Първата официална версия излиза в края на годината. След това обаче, поради проблеми с легализацията и правата върху кода в 386BSD, екипът решава да пренапише много от компонентите и да базира други на 4.4BSD-Lite, след което през 1995 се появява втората версия. По принцип всяка „голяма“ версия носи много промени и нови възможности. Най-забележими са те във версия 2, където за първи път се появява порт системата и система за управление на виртуална памет, и във версия 3, където се преминава към ELF формат на бинарните файлове, първи стъпки в разработката на SMP и се добавя поддръжка за 64 битови платформи. Въпреки многото критики, че всички тези нововъведения са намалили бързината и гъвкавостта на системата, това се оказва решаваща и необходима стъпка в процеса на разработка, за да може всичко да се оптимизира и подобри в клона 4.X, който се използва масово, дори години след издаването.

На 20 януари 2013 г. излиза версия 10.0. Clang става основен компилатор за сметка на GCC. А Raspberry Pi вече се поддържа официално.[1]


Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]