Арм Холдингс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от ARM)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Арм Холдингс
ARM logo.svg
Cambridge ARM building panorama.jpg
ИндустрияRISC микропроцесори
Основаване1990 година (Кеймбридж)
СедалищеКеймбридж, Flag of England.svg Англия
Служители2000[1]
Продуктиинтелектуална собственост
програмни средства
инфраструктура за SoC
Годишни приходи491.8 млн. £ (2011)[2]
Чиста печалба112.6 млн. £ (2011)[2]
Уебсайтarm.com

допълнение
Арм Холдингс в Общомедия

Арм Холдингс (на английски: Arm Holdings) е британска мултинационална компания в областта на проектирането на интегрални схеми и програмни средства със седалище в Кеймбридж.

Основните продукти на фирмата са архитектури за RISC микропроцесори, програмни средства за тяхното развитие и инфраструктури за едночипови системи. „Арм Холдингс“ се счита за пазарен лидер в областта на архитектурите за мобилни процесори, използвани в смартфони и таблет компютри.

Фирмата „Арм Холдингс“ е основана през 1990 година като Advanced RISC Machines (ARM), съвместно предприятие между фирмите Acorn Computers, Apple Computer (сега Apple Inc.) and VLSI Technology. В сътрудничество с Apple новата фирма продължава разработката на АРМ RISC микропроцесор, използван по-рано в Acorn Archimedes, като резултатът през 1992 година е процесорът ARM6. През 1993 година Apple вгражда проектирания на основата на ARM6 микропроцесор ARM610 в първия Apple Newton PDA.

Конструкцията на ARM6 и следващите варианти архитектури на „Арм Холдингс“ се оказват гъвкави и стават oснова за микропроцесорни ядра в множество поръчкови интегрални схеми (ASIC).

„Арм Холдингс“ не произвежда и не продава интегрални схеми, а лицензира разработките си като интелектуална собственост на фирми, производители на интегрални схеми. Най-значителните лицензианти на АРМ са Apple, Qualcomm, Samsung, Nvidia, TI, Broadcom, STM и други, които са произвели 1.8 млрд. интегрални схеми на основа на ARM разработки към края на 2010 г.

От 2016 година „Арм Холдингс“ е собственост и дъщерно дружество на японската Софтбанк Груп.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Company profile. // ARM Holdings. Посетен на 17 март 2012.
  2. а б Preliminary Results 2011. // ARM Holdings. Посетен на 17 март 2012.[неработеща препратка]