ARM

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
АРМ Холдинг
ARM Holdings plc
Лого на АРМ Холдинг ARM Holdings plc
Индустрия RISC микропроцесори
Основана 1990 година (Кеймбридж)
Седалище Кеймбридж, Flag of England.svg Англия
Служители 2,000 [1]
Продукти интелектуална собственост
програмни средства
инфраструктура за SoC
Годишни приходи £491.8 млн. (2011)[2]
Чиста печалба £112.6 млн. (2011)[2]
Уебсайт arm.com

допълнение
АРМ Холдинг
ARM Holdings plc
в Общомедия

ARM Holdings plc (на български се произнася АРМ Холдинг) е английска многонационална фирма в индустриалната област на проектиране на интегрални схеми и програмни средства със седалище в Кеймбридж.

Основните продукти на фирмата са архитектури за RISC микропроцесори, програмни средства за тяхното развитие и инфраструктури за едночипови системи. АРМ се счита за пазарен лидер в областта на архитектурите за мобилни процесори, използвани в смартфони и таблет компютри.

Фирмата АРМ е основана през 1990 година като Advanced RISC Machines (ARM), съвместно предприятие между фирмите Acorn Computers, Apple Computer (сега Apple Inc.) and VLSI Technology. В сътрудничество с Apple новата фирма продължава разработката на АРМ RISC микропроцесор, използван по-рано в Acorn Archimedes, като резултатът през 1992 година е процесорът ARM6. През 1993 година Apple вгражда проектирания на основата на ARM6 микропроцесор ARM610 в първия Apple Newton PDA.

Конструкцията на ARM6 и следващите варианти АРМ архитектури се оказват гъвкави и стават oснова за микропроцесорни ядра в множество поръчкови интегрални схеми (ASIC).

АРМ не произвежда и не продава интегрални схеми, а лицензира разработките си като интелектуална собственост на фирми, производители на интегрални схеми. Най-значителните лицензианти на АРМ са Apple, Qualcomm, Samsung, Nvidia, TI, Broadcom, STM и други, които са произвели 1.8 млрд. интегрални схеми на основа на ARM разработки към края на 2010 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Company profile. // ARM Holdings. Посетен на 17 March 2012.
  2. а б Preliminary Results 2011. // ARM Holdings. Посетен на 17 March 2012.