Solaris

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Solaris (операционна система))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Solaris.

Solaris
Aktualne logo Oracle Solaris OS OSos.png
Информация
Разработчик Oracle
Последна версия 10 5/09
Вид ОС Unix-базирана
Ядро Монолитно ядро с модули
Архитектури SPARC, x86, x86-64, PowerPC
Интерфейс Common Desktop Environment
Лиценз Собственически
Уебсайт www.oracle.com/us/products/servers-storage/solaris/solaris11/overview/index.html
Solaris в Общомедия

Solaris е Unix-базирана операционна система, разработена от компанията Oracle.

За всички версии след Solaris 9, Oracle предлагат за свободно изтегляне (но в бинарен вид, т.е. не с открит изходен код) некомерсиален вариант на Solaris по лиценза CDDL. Този вариант се различава от комерсиалната версия по това, че Oracle не предоставят техническа поддръжка, няма документация в печатен вид и липсва известно количество несвободен софтуер (Value Added Software).

През юни 2005 година, Oracle решават да открият част от изходния код на Solaris 10 и да стартират проекта OpenSolaris. Разработката на следващата версия на Solaris — версия 11.0 – се провежда в сътрудничество с общността OpenSolaris и в значителна степен на основа на кода на OpenSolaris 1.0.

По-ранните версии, базирани на BSD UNIX, се наричат SunOS. Във варианта SunOS 5 изходният код е преведен на база на System V, а името беше променено на Solaris 2. След излизането на версия 2.6, Oracle изключват двойката от името, а следващата версия наричат Solaris 7. Към началото на 2007 година последната налична версия на Solaris е Solaris 10 (достъпна за свободно изтегляне от официалния сайт на компанията Oracle). След него е разработен Solaris 11.0 (с кодово название на проекта „Невада“), като последната стабилна версия е 11.3 от 26 октомври 2015.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]