OS X

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

OS X преди това Mac OS X, е поредица от Unix-базирани графични интерфейсни системи оперативни развивани, търгувани и продавани от Apple Inc. Тя е проектирана да работи само на компютри с Mac (но ако имате повече желание, времe за четене и ентусиазъм може да се подкара и на не-Mac машини), като са били предварително инсталирани на всички Mac-ове от 2002 г. насам. Това е наследник на Mac OS 9, издадена през 1999 г., с което бележим окончателното освобождаване на "класически" Mac OS, която е била основната операционна система на Apple от 1984 г. насам. Първата версия е Mac OS X сървър 1.0 през 1999 г., или в десктоп варианта, Mac OS X v10.0 "Cheetah", излязъл на 24 март 2001 година. Версиите на Mac OS X са кръстени големите котки, като например Mac OS X v10.8 се нарича "Mountain Lion".

OS X, където X е използвано в смисъла на римската цифра 10 е и важна част от своята идентичност на марката, е построена на технологии, разработени от фирмата NeXT (втората компания основана от Стив Джобс през 1985 г.) между втората половина на 1980-те и покупка на Apple на компанията в края на 1996 г. Има версия, според която "X" се използва и за да се наблегне на свързаността между OS X и UNIX. Версиите 10.5 "Leopard" работещи на процесори Intel, 10.6 "Snow Leopard", 10.7 "Lion" и 10.8 "Mountain Lion" са получили UNIX 03 сертификат.

iOS, която работи на iPhone, ipod Touch, iPad, и на 2-ри и 3-то поколение Apple TV, акции на Дарвин основни и много рамки с OS X. Неназован вариант на v10.4 задвижвани от първо поколение Apple TV.

OS X първоначално се използва в PowerPC-базирани Mac-ове. През 2006 г. първият Intel Mac имаше специализирана версия на 10.4 "Tiger". През 2007 г. 10.5 "Leopard" е първият, който работи на PowerPC и Intel Mac-ове с използването на универсални библиотеки. 10.6 "Snow Leopard" е първата версия на OS X без поддръжка за PowerPC Mac-ове. Mac OS X 10.7 "Lion" е първата версия на OS X да се откажа подкрепа за 32-битови процесори на Intel и работи на 64-битов Intel процесори.

Сървърното издание на системата, OS X сървър, е архитектурно идентичен с десктоп варианта, в който обаче са добавени инструменти за улесняване на управлението на работни групи на OS X машини, както и осигуряване на услуги по мрежата (ftp, http, smb файл сървър, DNS сървър и други). Като се започне с v10.7 "Lion", OS X сървър вече не се предлага като отделен продукт на операционната система, а вместо това, инструментитът за управление Server, е на разположение за закупуване отделно и е предварително инсталирана на сървъра модели Mac Pro и Mac Mini заедно с OS X.

Езици[редактиране | редактиране на кода]

Mac OS X има версии за следните езици: