NeXT Computer

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
NeXT Computer
NEXT Cube-IMG 7154.jpg
NeXTcube с оригинален екран, клавиатура и мишка
Производител NeXT, Фримонт, Калифорния
Тип Работна станция
Дата на издаване 12 октомври 1988 г.
Начална цена 6500 US$
Преустановено 1990 г.
Операционна система NeXTSTEP, OpenStep
Процесор Motorola 68030 @ 25 MHz, 68882 FPU @ 25 MHz, Motorola 56000 DSP @ 25 MHz
Памет доставен с 8 MiB, с възможност за разширяване до 16 MiB, с използване на 1 MiB Single Inline Memory Modules (SIMMs)
Архитектура 256 MiB Магнито-оптично устройство, по избор – твърд диск
Дисплей MegaPixel 17" монитор
Графика 1120×832 резолюция, 4 нива grayscale
Звук вградени колони
Входове клавиатура с 85 бутона, мишка с 2 бутона
Свързаност Ethernet
Захранване 300 Вт, 3 А
Размери куб със страни 305 mm
Наследник NeXTcube
NeXT Computer в Общомедия

NeXT Computer (познат още като NeXT Computer System) е работна станция, разработена, пласирана и продавана от NeXT Inc. Работи с Unix-базираната операционна система NeXTSTEP, разполагаща със собствен потребителски интерфейс, използващ Display PostScript-базиран бекенд.

Дънната платка е квадратна и използва един от четирите идентични слота в корпуса, който представлява черен куб от излят магнезий със страни от 305 mm. От него произлиза и неофициалното име на компютъра – „Кубът“.

NeXT Computer излиза на пазара през 1988 година и струва $6500 (стойността на тази сума през 2015 г. е $13 000)

Наследникът на NeXT Computer се появява през 1990 година и се казва NeXTcube.

Представяне[редактиране | редактиране на кода]

NeXT Computer е показан за първи път през октомври 1988 г. на специално организираното събитие „Представяне на NeXT – въведение към следващото поколение компютри за образование“ в War Memorial Opera House, Сан Франциско, Калифорния.

На следващия ден избрани преподаватели и софтуерни разработчици са поканени (срещу входна такса от $100) да присъстват на първия публичен тест на NeXT Computer. Събитието носи името „Следващият ден“ и е проведено в хотел Хилтън, Сан Франциско.

На събитието програмистите, заинтересовани от разработването на софтуер за NeXTSTEP са запознати със софтуерната архитектура, обектно-ориентираното програмиране и писането на код за NeXT Computer.

По време на официалния обяд държи реч Стив Джобс.

Реакции[редактиране | редактиране на кода]

NeXT Computer няма особен комерсиален успех и не успява да достигне нивото на продажби на компютри като Apple II, Commodore 64, Macintosh или Microsoft Windows PC. Работните станции се продават в университети, финансови институции и държавни агенции.

Наследство[редактиране | редактиране на кода]

NeXT Computer, неговите обектно-ориентирани инструменти за програмиране и библиотеки са използвани от Тим Бърнърс-Лий и Робърт Кайлиау в ЦЕРН при разработването на първия в света софтуер за уеб сървър, CERN httpd. Освен това на него е написан и първият уеб сървър, основа на Световната мрежа (WorldWideWeb).

С NeXT Computer е създаден и първият електронен каталог за приложения Electronic AppWrapper, създаден от Джеси Тейлър за Paget Press през 1990 г.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „NeXT Computer“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.