ß

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Буква ẞ,ß
Latin letter eszett.svg
Латиница
   Aa Bb Cc Dd  
Ee Ff Gg Hh Ii Jj
Kk Ll Mm Nn Oo Pp
Qq Rr Ss Tt Uu Vv
  Ww Xx Yy Zz  

, ß или „Есцет“ е буква, която се използва в немската азбука. Понякога тя се нарича и „двойно ес“. Тя има звукова стойност [s].

Това е единствената буква от латиницата, която се използва само в немския език в Германия. В Швейцария и Лихтенщайн, където също се говори вариант на немския език, вместо тази буква се пише „ss". Знакът ß е произлязъл през средновековието, когато буквите s („ес“, изписвана в някои шрифтове като „дълго s“: ſ) и z („цет“) започнали да се пишат слято (ſz, виж и лигатура):

Произход на буквата ß

Знакът ß е подобен на гръцката буква „бета“ β, но не трябва да се бърка с нея, тъй като има различен произход и стойност.

В немския език няма дума, която започва с ß, затова в речници, справочници и пр. (все още) се среща само малката буква ß. След 29 юни 2017 г. в немския правопис е въведена и голяма буква ẞ. Причината за това е, че някои шрифтове, използвани за заглавия на текстове, изписване на фирми и пр., използват само големи букви.

Буквата ß се ползва сравнително често, например в думата „Straße“ („Улица“):

При невъзможност за изписването на буквата, напр. в чужбина, поради липса на подходяща клавиатура, пишеща машина и пр. вместо „ß“ е допустимо да се пише „ss“ („Strasse“ вм. „Straße“). До въвеждането на голямата буква през 2017 г. това е важало и при изписването на заглавия, фирми, улици и пр. само с големи букви. Въпреки че „ß“ и „ss“ се изговарят еднакво, употребата на едното или другото в определени случаи може да промени значението на думата:

  • Masse – маса (тегло)
  • Maße – размери (дължина, широчина)

От немската дума „Maßstab“ (букв. „мерителен прът“) произлиза терминът мащаб.

Буквата ß на немска компютърна клавиатура:

Немска клавиатура

Символите и ß не се съдържат в ASCII. Кодиране в Уникод:

  • Малка буква ß: U+00DF
  • Голяма буква : U+1E9E
CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „ß“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​