Гугъл (компания)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за компанията. За търсачката вижте Гугъл търсачка.

Google Inc.
Лого на Google Inc.
Тип на
компанията
публично търгувана
Търгувана като NASDAQ: GOOG
NASDAQ: GOOGL
FWB: GGQ1
NASDAQ-100 (компонент)
Основана Менло Парк, Калифорния
27 септември 1998
Седалище Маунтин Вю, Калифорния, САЩ
Служители 57 100 (Q2 2015)[1]
Продукти интернет продукти, софтуер
Уебсайт www.google.com
Google Inc. в Общомедия

Google Inc. е Интернет и софтуерна корпорация от Съединените американски щати, Калифорния, град Маунтин Вю.

Тя е дъщерна компания на Alphabet Inc., специализирана основно в търсенето в Интернет, но притежаваща подразделения за изчисления в облак, електронна поща (gmail), уеб приложения за географски карти, сканиране и архивиране в дигитален вид на книги и много други. Нейната мисия е „да организира световната информация и да я направи универсално достъпна и полезна за всеки“.[2] Google е базирана в град Маунтин Вю, щат Калифорния. Към юни 2013 г. Google има постоянно наети 47 777 служители. Компанията разполага с хиляди сървъри по света, които обработват ежедневно милиони заявки за търсене и около 1 петабайт потребителски данни всеки час.

Компанията е основана от американците Лари Пейдж и Сергей Брин (който е от руски произход), докторанти в Станфордския университет и е свързана с взривообразното развитие на световната мрежа. Те се опитват да измислят ефикасен алгоритъм (машина за търсене) на уеб страници по ключова дума и създават алгоритъма PageRank.[3]. Фирмата е регистрирана като частна компания на 4 септември 1998 г. Оттогава Google продължава да се разраства непрекъснато чрез разработване на нови продукти, придобивания и партньорство с други компании. Основните си приходи Google получава от главната услуга, която предлага – Google Търсене – генериране на резултатите от търсене на текст в световната мрежа (търсачка). От 15 август 2015 г. главен изпълнителен директор (CEO) е Сундар Пичай (Sundar Pichai).

Доминиращата пазарна позиция на услугите, предлагани от Google води до критика към компанията, свързана с проблеми, включващи неприкосновеност и тайна на личната информация, авторски права и цензура.[4][5]

Име[редактиране | редактиране на кода]

Името на Google представлява игра на думи и произхожда от думата „гугол“ (googol) – математически термин за число, представено с единица и 100 нули (10100).

Поради популярността на търсещата машина думата се налага и в английския език се появява неологизмът to google или to Google, означаващ „използване на търсачката на Google за намиране на информация в Интернет“. Думата е добавена в Оксфордския английски речник и в Merriam-Webster[6][7]

Лого[редактиране | редактиране на кода]

Текущото официално лого на Google се използва от 1 септември 2015 г. Компанията сменя логото си месец след мащабна реструктуризация. Новият логотип, както и по-рано, е продуктовият знак на компанията, но шрифтът е без засечки и с малко по-меки цветове, и изглежда по-съвременно. Логото е изпълнено в общ стил с логотипа на Alphabet Inc., компанията, „погълнала“ Google в началото на август 2015 г.

Четвъртото лого на Google, ползвано от 1999 до 2010 г.

В празнични дни, в рождени дни на известни личности, при важни събития, като например Олимпийските игри, Google заменя логото си с така наричаните дудли (англ. doodle – небрежна рисунка, драскулка), представляващи илюстрации, анимации или даже малки игри, отнасящи се за даденото събитие. На 24 май 2011 г. Google заменя логото с дудъл, посветен на Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура[8]. На 22 март 2011 г. Google получава патент за „Google Doodle“.

Услуги[редактиране | редактиране на кода]

Google[редактиране | редактиране на кода]

Google Търсене е най-голямата търсачка в World Wide Web. Чрез различните си услуги Google получава над 200 милиона заявки всеки ден. На 30 декември 2005, след проучване сред потребителите на CNN, създаването на Google е обявено за най-значимото откритие на Интернет.[9] „Която и да е информация е на един Google разстояние.“ – този афоризъм (или не) описва най-точно значението му.

Google Книги[редактиране | редактиране на кода]

Google Книги е услуга, която индексира и предоставя за ползване на потребителите на Google книжното наследство на човечеството. Тя е в експериментална фаза (бета версия), но вече може напълно да се използва. Google дигитализира и публикува онлайн каталог от книги и текстовете им в цялостен и частичен вид, съдържащ огромен брой томове от всички времена.

Когато се ползва английският интерфейс, независимо дали на адрес www.google.bg или www.google.com, то търсенето на книги е напълно интегрирано с уеб-търсачката и връща евентуалните резултати в горната част на списъка с намерените сайтове, със специален символ, изобразяващ купчина книги. Търсенето е в целия текст на книгата.

Google Изображения[редактиране | редактиране на кода]

Google Изображения е услуга, която търси изображения в уеб пространството. Ключовите думи за търсене са образувани от името на файла, текста на връзката към изображението и текста към изображението.

Резултатите от търсенето зависят от потребителските настройки. Най-много резултати се получават при английски интерфейс, търсене в страници на всички езици и нефилтриране на порнографията – отбелязва се SafeSearch Filtering – Do not filter my search results.

За търсенето на картинки филтрацията може да се изключи и при интерфейс на руски език. С интерфейс на български това не е възможно.

Gmail[редактиране | редактиране на кода]

Gmail е уеб базиран пощенски клиент. Потребителите имат възможност да получават своите писма и от други локални клиенти. Това, както и други добавени функционалности, прави услугата на Google доста популярна и удобна за ползване.

Google+[редактиране | редактиране на кода]

Google+ е услуга за социална мрежа, която стартира на 28 юни 2011 г. [10] Тя интегрира социални услуги като Google профили и Google Buzz, но и въвежда нови услуги като Circles (Кръгове), Hangouts (Терени), Sparks и Huddles. [11]

През януари 2013 г. броят на активните потребители (такива, които ползват социалната мрежа поне веднъж месечно) на Google+ е 343 милиона души (25% от потребителите на Интернет в света), като по този показател тя е втората най-популярна социална мрежа след Фейсбук. [12]

Google Земя[редактиране | редактиране на кода]

Google Земя е софтуерна програма за географска и спътникова информация с променлива резолюция, проектираща се върху виртуален глобус.

Google Карти[редактиране | редактиране на кода]

Google Карти е услуга, която позволява разглеждане на карти, намиране на път между 2 точки и др.

iGoogle[редактиране | редактиране на кода]

iGoogle е услуга на Google, която представлява Ajax-базирана персонализирана начална страница, която може да бъде настройвана по желание на потребителя. Може да съдържа много приставки като календар, RSS потоци с новини, YouTube канали, часовници, цитат на деня, търсене на продукти в eBay, таймери и още много други. – прекратена след ноември 2013 година

YouTube[редактиране | редактиране на кода]

Видеопорталът YouTube е закупен от Google на 10.10.2006 г. за сумата от 1,65 млрд. долара, което се превръща в най-скъпата покупка на Google дотогава. Въпреки покупката, Google оставиха 65-те служители на YouTube да работят самостоятелно.

През януари 2013 г. YouTube е четвъртата най-посещавана социална мрежа в света, като 21% от потребителите на Интернет в света са активни потребители на YouTube (такива, които ползват YouTube поне веднъж месечно). [12]

Google Преводач[редактиране | редактиране на кода]

Google Преводач е сървърно приложение за машинен превод, което превежда между 58 различни езика [13]. Различните браузъри имат добавки, които позволяват преводът да се извърши директно в браузъра. Могат да се превеждат и цели уебсайтове, както и по-големи документи. Софтуерът се базира на т. нар. corpus linguistics (набор от устойчиви словосъчетания), при който програмата „учи“ от професионално преведени документи, предимно от ООН и Европейския парламент. Колкото по-голяма е справочната база, толкова по-вероятно е преводът да е по-точен. Все пак преводът си остава машинен и затова е предвидена възможност потребителят да избере алтернативен или да предложи по-добър превод.

Google Art Project[редактиране | редактиране на кода]

Google Art Project е онлайн платформа за достъп до изображения с висока резолюция на произведения на изкуството.

Придобивания[редактиране | редактиране на кода]

На 15 август 2011 г. Google обявява, че планира да закупи компанията Motorola Mobility (вж. Motorola) за 12,5 млрд. долара.[14] Осъществяването на сделката зависи от регулаторните органи в САЩ и Европа. На 22 май 2012 г. сделката е приключена. Google става собственик на Motorola Mobility, като сменя нейния CEO.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Google's hiring may have slowed, but it's still adding thousands of new employees. // Business Insider.
 2. ((en)) Фирмена информация
 3. Page, Larry, "PageRank: Bringing Order to the Web". // 6 май 2002., Stanford Digital Library Project, talk. 18 август 1997 (архивирано 2002 г.)
 4. ((en)) Google е най-ниско в класацията по отношение на личната информация. // BBC новини, 11 юни 2007. Посетен на 30 април 2010.
 5. ((en)) Rosen, Jeffrey. Входният караул на Google. // Ню Йорк Таймс. 30 ноември 2008. Посетен на 5 юли 2010.
 6. ((en)) Bylund, Anders. „To Google or Not to Google (архивиран линк).“ The Motley Fool чрез MSNBC. 5 юли 2006. Посетен на 6 ноември 2009.
 7. Google – Definition and More from the Free Merriam-Webster Dictionary
 8. Дудъл по случай 24 май
 9. ((en)) Допитване: Google е най-добрата търсача в мрежата, CNN, 30 декември 2005
 10. Facebook's Newest Challenger: Google Plus. // Посетен на 29 юни 2011.
 11. Official Google+ Website. // Посетен на 30 юни 2011.
 12. а б Google+ moves up to second place in social networks. // zdnet.com. CBS Interactive, 26 януари 2013. Посетен на 28 януари 2013.
 13. ((en)) Разглеждане на Google Преводач отвътре
 14. ((en)) Whittaker, Zack. Google's Motorola acquisition: Nail in the Android patent coffin?. // zdnet.com. 15 август 2011. Посетен на 27 август 2011.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

За компанията
Разработки на Google