Моторола

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Моторола (Motorola)
Motorola-logo.jpg
[[Картинка:{{{картинка}}}|250px|alt=]]
Информация
Тип на
компанията
Акционерно дружество
Търгувана като Токийска фондова борса
Индустрия telecommunications industry
Основана 1928 година
Закрита
Приемник Motorola Mobility
Paul Galvin
Седалище Шаумбург, Илинойс,
Flag of the United States.svg САЩ
Продукти Мобилни телефони
Системи за кабелна телевизия
Генерален директор Greg Brown
Притежава Four-Phase Systems
Холдингова компания Lenovo
Дъщерни компании General Instrument
Служители 66 000
Годишни приходи Unknown datavalue type.
Чиста печалба Unknown datavalue type.
Уебсайт www.motorola.com
Моторола (Motorola) в Общомедия

Моторола (на английски: Motorola, Inc) е американска интернационална комуникационна компания, основана в Шаумбург (предградие на Чикаго), щата Илинойс.

На 4 януари 2011 г. компанията се разделя на 2 независими части: [1] [2]

  • Motorola Mobility, която се занимава с производството на мобилни телефони, смартфони, таблети (предимно за частните потребители).
  • Motorola Solutions – с производството на продукти използвани предимно от индустрията, в публичния сектор, големите фирми и корпорации, напр. мрежови системи и устройства, радиотехника.

През август 2011 Гугъл обявява, че планира да закупи Motorola Mobility за 12.5 млрд. долара.[3]

На 29 януари 2014 г. Лари Пейдж обявява, че Гугъл продава Моторола на Lenovo за сумата от 2,91 млрд. долара, като запазва 17 хилядите патента, които компанията притежава. [4]

История[редактиране | редактиране на кода]

Моторола стартира като корпорация Галвин Манифакчъринг(Galvin Manufacturing) през 1928 година. Името Моторола е от 1928, но е търговска марка от 1930 година. Основателят Пол Галвин измисля името Моторола, когато компанията започва да произвежда радиоприемници за автомобили. Много компании, които са се занимавали с производство в областта на фотографията, радиоприемниците и други звукови апаратури през 20-те години са използвали наставката „-ola“. Префикса на фирмата „motor-“ е избран заради фокусирането ѝ в производството на автомобилна електроника.

Интересно[редактиране | редактиране на кода]

Радиостанцията по която Нийл Армстронг (програма Аполо 11) съобщава на Земята, че е кацнал на Луната е марка Моторола.[1]

Моторола и микроелектрониката[редактиране | редактиране на кода]

Моторола е известна също с полупроводниковите си предприятия, между другото произвели прочутите микропроцесори 6800 (8-битов) и 68000 (16/32-битов). Функционален аналог на първия от тях, наречен СМ601, както и поредица съпътстващи микроконтролери от съответната компютърна архитектура, бяха проектирани в софийския Институт по микроелектроника и произвеждани пак там, а в по-големи количества и в Завода за интегрални схеми – Ботевград.

Особено успешен е микропроцесорът Motorola 68000. От 1979 г. насам, вече 3 десетилетия, той все още се произвежда в технологично и схемно подобрени варианти от редица фирми по света и архитектурата 68000 се използва.

Полупроводниковият отдел на Моторола се отделя последователно в две самостоятелни фирми: ON Semiconductor и Freescale Semiconductor, Inc. След демократичните промени в Източна Европа ON Semiconductor инвестира в полупроводниковите производствени мощности на Чехия и Словакия. Така двете страни съумяват да запазят отрасъла и специалистите си. Freescale пък се настанява солидно в Румъния.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. online.wsj.com Motorola Is Split Into Two
  2. www.engadget.com Motorola split official tomorrow, we hope you like red
  3. ((en)) Whittaker, Zack. Google's Motorola acquisition: Nail in the Android patent coffin?. // zdnet.com. 2011-08-15. Посетен на 2011-08-27.
  4. http://econ.bg/Новини/ Google продаде Motorola на Lenovo за 2,9 млрд. долара

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]