Лари Пейдж

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Лари Пейдж
бизнесмен

Роден
26 март 1973 г. (43 г.)
Подпис Larry Page google signature.svg
Лари Пейдж в Общомедия

Лоранс Едуард "Лари" Пейдж (роден на 26 март 1973) е американски компютърен специалист и учен, известен като съосновател и главният изпълнителен директор на Google. За 2009 г. той се нарежда на 26-то място според списание Форбс, за най-богатите милиардери в света. Също така, е шестият най-богат човек в САЩ. През 2007 г., той и другият основател на Google, Сергей Брин, се класират на първо място във "50-те най-важни хора в интернет" на списание PC World.

Живот и образование[редактиране | редактиране на кода]

Пейдж е роден в еврейско семейство в Лансинг, Мичиган. Родителите му са преподаватели по компютърни науки в Мичиганския щатски университет. По време на интервю, Пейдж заява, че "къщата им е пълна каша", с компютри и популярни списания навсякъде. Увлечението му към компютрите, започва когато е на шест годишна възраст. Той казва: "От много ранна възраст разбрах, че винаги съм искал да измислям нещо. Така и стана, действително се интересувам от технологии и бизнес .... Така че вероятно от времето, когато бях на 12 знаех, че евентуално ще създам компания".

Пейдж започва учението си в Монтесори, Лансинг и завършва East Lansing гимназия. Получава бакалавърска степен по компютърно инженерство от Мичиганския щатски университет с отличие и има магистърска степен по компютърни науки от Станфордския университет. Докато е в университета в Мичиган, Пейдж създава мастилено-струен принтер от кубчета LEGO, служи като президент на HKN и е член на екипа на слънчевият автомобил.

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за