Лари Пейдж

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лари Пейдж
Larry Page
американски компютърен специалист и бизнесмен
През 2009 г.
През 2009 г.

Роден

Религия атеизъм
Образование Мичигански университет
Станфордски университет
Предприемаческа дейност
Образование Мичигански университет
Станфордски университет
Работил в Google
Семейство
Съпруга Лусинда Саутуърт (2007 – понастоящем)
Подпис Larry Page google signature.svg
Лари Пейдж в Общомедия

Лоранс Едуард „Лари“ Пейдж (на английски: Larry Page) е американски компютърен специалист и учен, известен като съосновател и главният изпълнителен директор на Google. За 2009 г. той се нарежда на 26-то място според списание Форбс, за най-богатите милиардери в света. Също така е шестият най-богат човек в САЩ. През 2007 г., той и другият основател на Google, Сергей Брин, се класират на първо място във „50-те най-важни хора в интернет“ на списание PC World.

Произход и образование[редактиране | редактиране на кода]

Пейдж е роден на 26 март 1973 г. в еврейско семейство в Лансинг, Мичиган. Родителите му са преподаватели по компютърни науки в Мичиганския щатски университет. В интервю Пейдж заяви, че „къщата им е пълна каша“, с компютри и популярни списания навсякъде. Увлечението му към компютрите започва, когато е на шестгодишна възраст. Той казва: „От много ранна възраст разбрах, че винаги съм искал да измислям нещо. Така и стана, действително се интересувам от технологии и бизнес... Така че вероятно от времето, когато бях на 12, знаех, че евентуално ще създам компания“.

Пейдж започва учението си в Монтесори, Лансинг и завършва гимназия East Lansing. Получава бакалавърска степен по компютърно инженерство от Мичиганския щатски университет с отличие и има магистърска степен по компютърни науки от Станфордския университет. Докато е в университета в Мичиган, Пейдж създава мастилено-струен принтер от кубчета LEGO, служи като президент на HKN и е член на екипа на слънчевият автомобил.

Гугъл[редактиране | редактиране на кода]

1998 – 2001[редактиране | редактиране на кода]

През 1998 г. Пейдж и Брин основават Google inc., като мисията на компанията е „Да организира световната информация и да я направи универсално достъпна и полезна.“ С бюджет от 1 милион щатски долара двамата наемат офис и започват дейност, като до юни 2000 г. Гугъл вече предоставя информация за 1 милиард уеб страници, превръщайки се в най-голямата електронна търсачка в света.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за