Ютюбър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Първият клип в Ютюб, направен от един от създателите му - Джауд Карим

Ютюбър (на английски: YouTuber) е интернет светска личност, добила популярност с видеоклиповете си в уебсайта Ютюб. Някои ютюбъри имат свои фирмени спонсори, които плащат за продуктово позициониране в клиповете им и за създаването на онлайн реклами. Има различни ютюбъри – някои просто правят влог клипове, докато други презентират компютърни игри.

История[редактиране | редактиране на кода]

Името на интернет домейна „www.youtube.com“ е активирано на 14 февруари 2005 г. от Чад Хърли, Стив Чен и Джауд Карим, когато работят за PayPal. Първият канал в Ютюб „Jawed“ е създаден на 23 април 2005 г. от съоснователя на Ютюб със същото име. През октомври 2005 г. Ютюб представя възможността за абониране за канали в Ютюб. Ню Йорк Таймс твърди, че повечето видеоклипове в Ютюб до 2006 г. са фокусирани върху различни форми на талант, като се позовават на back-flip каскади, lipsync и таланти на други хора, които се качват чрез клипове като Saturday Night Live. Към юни 2006 г. утвърдените холивудски и музикални компании започват да установяват официални бизнес връзки с таланта на Ютюб „homegrown“ (първият, смятан за комик) – Броук „Броукърс“ Бродак (чрез Карсън Дали), след това певеца Джъстин Бийбър чрез Ъшър). През 2007 г. Ютюб стартира своята „Партньорска програма“ – споразумение за споделяне на приходи, което позволява на Ютюб да печелят от видеоклиповете, които са качили в Ютюб.

До октомври 2015 г. вече има повече от 17 000 канала в Ютюб с повече от 100 000 абонати, от които около 1500 с повече от един милион.

Влияние[редактиране | редактиране на кода]

Към 2019 г., PewDiePie е ютюбърът с най-много абонати.

Според многобройни проучвания, ютюбърите са се превърнали във важен източник на информация и забавления. Влиятелните ютюбъри често се описват като микро знаменитости. Тъй като Ютюб е широко разпространена платформа за социални медии, микро знаменитостите не изглежда да са свързани с установената търговска система, а по-скоро изглеждат самоуправлявани и независими. Този външен вид от своя страна води до това, че ютюбърите се възприемат като автентични, благодарение на пряката връзка между изпълнителя и зрителя, възползвайки се от Ютюб.

През 2014 г. се провежда проучване от университета на Южна Калифорния сред 13 – 18 годишните в Съединените щати за това дали 10 знаменитости в Ютюб или 10 традиционни знаменитости са по-влиятелни. Когато се повтаря през 2015 г., проучването открива шест от ютюбърите на първите места.

Няколко известни ютюбъри и тяхното влияние са теми на научни изследвания, например Zoella и PewDiePie.

Търговски успех[редактиране | редактиране на кода]

Успехът на видеоклиповете си в Ютюб превръщат ютюбърите в цел на корпоративните спонсори, които плащат, за да бъдат включени във видеоклиповете. През 2015 г. Форбс съобщава, че PewDiePie, е спечелил 12 милиона долара през 2014 г. – повече от някои популярни актьори като Камерън Диас или Гуинет Полтроу.

Ютюб Плей бутони[редактиране | редактиране на кода]

Ютюб Плей бутоните се дават като награда за точно определен брой абонати.

  1. YouTube Silver Play Button 2.svg Сребърен бутон се дава за 100 000 абоната
  2. YouTube Gold Play Button 2.svg Златен бутон се дава за 1 000 000 абоната
  3. YouTube Diamond Play Button.svg Диамантен бутон се дава за 10 000 000 абоната
  4. YouTube Ruby Play Button 2.svg Рубинен бутон се дава за 50 000 000 абоната

За сега единствените ютюбъри с рубинен плей бутон са PewDiePie[1], Marshmello [2]и T-Series[3] и Cocomelon.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. YouTube Sends PewDiePie Custom Ruby Play Button To Commemorate 50 Million Subscribers. // TubeFilter.com. Посетен на 1 май 2017.
  2. Marshmello, Marshmello. YouTube. //
  3. Photographic image. // Vignette.wikia.nocookie.net. Посетен на 26 март 2019.