Чад Хърли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Чад Хърли
американски бизнесмен

Роден
21 юли 1977 г. (41 г.)

Уебсайт chadhurley.com
Страница в IMDb
Чад Хърли в Общомедия

Чад Мередит Хърли (на английски език - Chad Meredith Hurley) е американски компютърен специалист и бизнесмен, съосновател и главен изпълнителен директор на популярният уебсайт за споделяне на видео - YouTube. През юни 2006 година, Хърли е поставен на 28-то място в класацията "50 People Who Matter Now". През октомври 2006 година той и съдружниците му продават YouTube за 1.65 милиарда щатски долара на Google[1].

Хърли работи за уебсайта за електронна търговия eBay и дъщерния му сайт за електронни разплащания PayPal, като една от неговите задачи е била изработването на лого за сайта[2], преди да започне разработката на сайта YouTube[3], съвместно с колегите си от PayPal - Стив Чен и Джауед Карим[4]. Като специалист по потребителски интерфейс, в началото Чад е отговорен за маркирането и видео споделянето в YouTube[5].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Чад е роден в семейството на Дон и Джоан Хърли, израства край Бърдсборо, Пенсилвания. Той има по-голяма сестра (Хедър) и по-млад брат (Брент). В детството, Чад показва интерес към изобразителното изкуство и започва да се интересува от компютри и електронни медии когато учи в гимназията. Член е на ученическата Асоциация на технологиите в гимназията

Завършва гимназия „Twin Valley“ 1995 година. Получава бакалавърска степен по изобразително изкуство в Университета на щат Индиана.

Преди да зъвърши своето образование, Хърли чува за новосъздадената компания за електронни разплащания PayPal, базирана в Калифорния. Чад Хърли кандидатства за работа в компанията и е поканен на интервю а по-късно се присъединява към екипа. След като заминава за Калифорния, той е помолен да разработи лого на компанията, за да покаже уменията си. Резултатът е сегашното логото на PayPal, което и се използва във всички видове онлайн транзакции на компанията.

Докато работи за PayPal, Чад среща Стив Чен и Джауед Карим, които работят като инженери в компанията. Тримата често споделят своите идеи за бизнес. През 2002 година PayPal е закупена от гиганта за електронна търговия eBay за сумата от 1,54 милиарда долара, като Хърли получава сериозен финансов бонус, които той използва за финансиране на бъдещото съвместно предприятие. Друга персона, която им помога е Ройлоф Бота, бивш главен финансов директор на PayPal.

YouTube[редактиране | редактиране на кода]

Чад хърли през 2007 година.

YouTube е основан от Хърли, Чен и Карим, като първоначалната идея е да се споделят лични видеоклипове, записани на официална вечеря с приятели в Сан Франциско, състояла се през януари 2005 година. Решават да направят това, защото изпращането на клиповете по електронна поща е проблем, защото Е-пощата ги отхвърля защото са много големи а пощите имат ограничения. Публикуването на видеоклипове онлайн също е проблем.

Така тримата решават да изработят нещо с опростен дизайн. Сайтът скоро става един от най-популярните места в Интернет, защото основателите проектират сайта така, че да могат хората да публикуват свои видеоклипове в YouTube за минути. Потребителите могат също така и да коментират видеоклиповете, качени от други потребители. За кратко време стотици нови клипове се качват на ден.

На 16 октомври 2006 година, Чен и Хърли продават YouTube на Google.Inc за 1,65 милиарда долара.

Формула 1 и USF1[редактиране | редактиране на кода]

Съоснователят на YouTube ще помага във финансово отношение на базирания в Шарлът, САЩ, новосъздаден тим от Формула 1 - Team US F1, който стартира своето участие в календара на ФИА - Формула 1 от сезон 2010. US F1 ще стане първият представител на САЩ във Формула 1 от 40 години насам.

Участието на Чад Хърли ще се изразява в помощ под формата на корпоративна стратегия и медийно планиране[6].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]