Направо към съдържанието

Гугъл Земя

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гугъл Земя
Информация
РазработчикГугъл
Операционна системаMicrosoft Windows, macOS, Linux, Xbox One, Android, iOS
Език на интерфейсамногоезичен
Вид софтуерВиртуален глобус
Лицензчастен софтуер
Уебсайтearth.google.com
Гугъл Земя в Общомедия

Гугъл Земя (на английски: Google Earth; с начално название Earth Viewer 3D) е софтуерна програма за географска информация с променлива резолюция, проектираща се върху виртуален глобус. Тя е създадена от компанията Keyhole, Inc. и е придобита през 2004 г. от Гугъл. Географската информация е съвкупност от сателитни и аеро снимки, както и 3D ГИС. Разпространява се под три различни лиценза: безплатна Гугъл Земя с ограничена функционалност, Google Earth Plus (със спряна поддръжка) и Google Earth Pro (400 щ.д.) за комерсиална употреба. Програмата работи под Windows, macOS и Linux, както и на браузърите Chrome, Firefox, Safari, Microsoft Edge и други. От 27 октомври 2008 г. програмата работи и на iOS.

Гугъл Земя използва Световната геодезична система от 1984 г. (WGS'84).

Гугъл Земя 5.0 поддържа 37 езика (4 от тях в два варианта). Има допълнителни опции за разглеждане на звездното небе, Луната и Марс, навигация под океана, разглеждане на обекти от миналото и много други услуги. Програмата позволява импортиране на персонална географска информация и разглеждането ѝ в различни слоеве.

Google Earth API позволява да се вграждат 3D Гугъл карти в собствени уеб страници посредством JavaScript. Приложно-програмният интерфейс на Google Земя предоставя определен брой функции за работа с тези карти (така както работи приложението Гугъл Земя, чрез които да се разглеждат сателитни изображения, аеро снимки, топографски и релефни карти на произволна Интернет страница.

Новата версия на Google Earth API поддържа KML tour playback, underwater KML features и някои други услуги.