Safari (браузър)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Safari)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Safari
Safari browser logo.svg
Safari 12 on Mojave.png
Safari 12, работещ на macOS Mojave
Информация
Разработчик Apple
Начална версия 7 януари 2003 г.
Последна версия 13.0
19 септември 2019 г.
Програмен език C++, Objective-C
Операционна система macOS
iPadOS
iOS
Вид софтуер уеб браузър
Лиценз безплатен
Уебсайт www.apple.com/safari
Safari в Общомедия

Safari (транскрипция: Сафари) е уеб браузър, разработен от Apple Inc. и включен в нейните операционни системи Mac OS X и iPhone OS. Първата публична бета-версия е пусната на 7 януари 2003 г. за операционната система Mac OS X на Apple. Тя започва да се предлага, като стандартен браузър, в пакета от програми на Mac OS X след версия 10.3 („Panther“) и заменя преди това използвания Internet Explorer за Mac. Safari също е вграден браузър и в iOS. От 11 юни 2007 г. се предлага и за Windows XP, Windows Vista и Windows 7.

Отличителни особености[редактиране | редактиране на кода]

Safari се базира на ядрото с отворен код WebKit. Според създателите на Safari, това е най-бързият браузър, който съществува. Safari 3 поддържа всички съвременни уеб стандарти, в това число HTML, CSS, JavaScript, SVG и Java. Функцията SnapBack позволява с едно щракване на мишката да се върнете към първоначалната страница, а специални функции позволяват да се работи без кеш, cookies и да не се оставят следи от сърфирането в Мрежата. Новият браузър се характеризира с удобна система за работа с отметки, поддръжка на четене на RSS новини и интуитивен потребителски интерфейс. Освен това се блокират изскачащите прозорци, има табове и средство за автоматично попълване на формуляри.

Safari 3[редактиране | редактиране на кода]

Safari 3.0 излиза на 11 юни 2007 г. като бета-версия, на конференцията за разработка на софтуер WWDC и е развита първоначално за Windows XP и Vista, но може да се стартира и под Windows 2000. Версията за Windows е изтеглена повече от един милион пъти в продължение на 48 часа (според данни на фирмата). На 14 юни се появява версията 3.0.1, в която са отстранени различни проблеми със сигурността. На 22 юни се подобрява сигурността с версията 3.0.2. На 1 август е пусната версията 3.0.3, която е по-стабилна и с по-добра съвместимост. Във финалната версия на Mac OS X 10.5 се съдържа версията 3.0.4, която се предлага за сваляне като бета-версия за Windows.

На 18 март 2008 г. излезе версията 3.1 за Mac OS и Windows. С тази версия завърши бета-стадия на развитие за Windows. При тази версия разполага Safari с най-новите уеб стандарти, като CSS3. С помощта на CSS3 се позволява интегрирането на уеб-шрифтове в един уебсайт Чрез това се предоставят много повече възможности на уеб-дизайнерите, тъй като не е повече необходимо шрифтовете да се инсталират върху „client system“, а могат да се съхранят върху сървъра. Освен това разполага CSS3 с „colour management“, чрез който на снимки в Интернет може да им се даде цветен профил.

Safari 4[редактиране | редактиране на кода]

На 24 февруари 2009 г. излиза бета-версия 4. Safari 4, според Apple, е четири пъти по-бърза от предишната версия. Някои новости: Cover Flow за посетените уеб-страници, функцията TopSite, която показва най-посещаваните страници и една търсачка. Благодарение на новия Nitro-Engine JavaScript се изпълняват по-бързо.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]