Internet Explorer

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Internet Explorer
Internet Explorer 9 icon.svg
Windows Internet Explorer 9 2011-03-15.png
Internet Explorer работещ на Windows 7
Информация
Вид браузър и новинарски агрегатор
Файлово разширение .exe
Разработчик Microsoft
Начална версия 16 август 1995 г.
Операционна система Windows, Mac OS
Платформа IA-32, x86-64, ARMv7, IA-64
Език на интерфейса многоезичен
Статус активен
Вид софтуер браузър
Лиценз частен
Уебсайт www.microsoft.com/ie
Internet Explorer в Общомедия

Windows Internet Explorer (по-известен само като Internet Explorer) е уеб браузър на компанията Майкрософт, включен във всяка операционна система на Windows от 1995.

След първото пускане на Windows 95 още няколко версии на браузъра били разработени за различните операционни системи: Internet Explorer за Mac и Internet Explorer за UNIX.

Той е най-използваният уеб браузър от 1999, заемайки близо 90% от пазара с близо 900 милиона потребители от целия свят през 2006.

Към днешна дата най-новата версия е Internet Explorer 10, която е без поддръжка на системи с Windows XP и предишни на нея.

Версия 4[редактиране | редактиране на кода]

BInternet Mail и News са заменени от Outlook Express и Microsoft Chat. Също така има и подобрение в NetMeeting. Версията е включена и в пакета Windows 98.

Версия 5[редактиране | редактиране на кода]

Версия 5 е пусната на 18 март 1999 и впоследствие включена в пакета Windows 98 SE (второ издание) и в Office 2000. Браузърът включвал поддръжка на bi-directional text, ruby characters, XML, XSL и възможността да се съхраняват уеб страници в MHTML формат. В Windows 2000 браузърът е заместен с версия 5.1. През 2000 излиза версия 5.5, която подобрява Print Preview, CSS и HTML поддръжката и усъвършенствани API-тата. Версията е включена и в пакета Windows Me.

Версия 6[редактиране | редактиране на кода]

Версия 6 е обявена на 27 август 2001 – няколко седмици преди излизането на Windows XP. Тази версия включва DHTML приложения, частична поддръжка на първо ниво CSS, първо ниво DOM и SMIL 2.0. MSXML машината е преработена на версия 3.0. Други нови приложения включват нова версия на Internet Explorer Administration Kit (IEAK), медийна лента, Windows Messenger, автоматично оразмеряване на образите и P3P. През 2002 протоколът Gopher е спрян от развитие и по-късно изчезва във версия 7.

Версия 7[редактиране | редактиране на кода]

На 15 февруари 2005 директорът на Майкрософт обявява новата версия на браузъра, която ще се появи по време на RSA конференцията през 2005 в Сан Франциско. Решението е взето поради ниския дял и разпространението на браузъра Mozilla Firefox. Майкрософт също заявява, че браузърът ще може да се използва само на операционната система Windows XP SP2 и по-нови, включително Windows Server 2003 и SP1 на Windows Vista. Финалната версия е пусната на 18 октомври 2006 и включва пълен контрол на потребителя над ActiveX и подобрена рамка на сигурността. Също така включва поправка на важни бъгове, по-добро интегриране с уеб стандартите, подобрения в HTML 4.01/CSS 2, табове, вградени търсачки, web feed четец, поддръжка на международни домейн имена (Internationalized Domain Name support). Новата версия има опция за блокиране на flash съдържание и Java.

Версия 8[редактиране | редактиране на кода]

През март 2008 Майкрософт пуска Бета 1 за сваляне от сайта им. Промените спрямо версия 7 не са големи.

Версия 9[редактиране | редактиране на кода]

На 14 март 2011 година[1] Майкрософт прави достъпна версия 9 на браузъра си. Тя се отличава с бързина, подобрения в защитата и промени в потребителския интерфейс[2]. Браузърът се интегрира успешно с OС Windows 7, а поддръжката му за системи, използващи Windows XP и предишни на нея, е прекратена.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Internet Explorer“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.