Новинарски агрегатор

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Новинарски агрегатор е компютърна програма, която интегрира новините от множество новинарски източници в интернет. По-добрите агрегатори групират новините в тематични нишки, което улеснява разглеждането и търсенето в тях.[1]

Примери за новинарски агрегатори са Google News, Headnine.com, Silobreaker и Europe Media Monitor Архив на оригинала от 2016-12-29 в Wayback Machine..

Някои агрегатори предоставят и серия от инструменти за анализа на новинарското съдържание, например автоматично извличане на цитати, титли, снимки, отношения между хора и организации, събития и т.н. Тези системи използват изкуствен интелект.

Съществуват няколко български новинарски агрегатора, между които Flip.bg, Грамофон, Radar.bg, Jabse новини Архив на оригинала от 2019-02-22 в Wayback Machine., Житен Клас Архив на оригинала от 2016-03-04 в Wayback Machine., Евронаблюдател[неработеща препратка], Новини > Бегебот, Rss новини Архив на оригинала от 2008-06-24 в Wayback Machine., Любопитко Архив на оригинала от 2011-04-08 в Wayback Machine., Planeta и Горещи новини.

Източници[редактиране | редактиране на кода]