Windows Movie Maker

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Windows Movie Maker
Информация
РазработчикMicrosoft
Последна версия16.4
17 април 2012 г.;
преди 11 години
 (2012-04-17)
Операционна системаMicrosoft Windows
СтатусПрекратен 10 януари 2017 г.;
преди 7 години
 (2017-01-10)
Вид софтуерВидео редактор
ЛицензБезплатен софтуер

Windows Movie Maker е софтуер за създаване и редактиране на видео, включен в Microsoft Windows. Притежава някои характеристики като ефекти, преходи, добавяне на текст и музика. Има възможност за създаване на нови ефекти и преходи, а съществуващите вече могат да бъдат редактирани с XML. Също така Windows Movie Maker е основна програма за редактиране на звук. Може да прилага основни ефекти като например заглушаване. Полученото аудио може да бъде записано под формата на аудио файл, а не като видео файл.

Първата версия на програмата се е появила в Windows Me и Windows 2000, последвана от следващата в Windows XP.[1]

След появата на Windows Vista Windows Movie Maker е заменен от приложението Windows Live Movie Maker, което е включено в Windows Live Essentials и може да се изтегли свободно от Windows Live. Новият Movie Maker не може да отваря проекти, направени на старата версия, и от него липсват някои функции, но са добавени нови.

Считано от 10 януари 2017 г., Windows Movie Maker, част от Windows Essentials 2012, вече не се поддържа от Windows 10 и не е наличен за изтегляне.[2] Има много сайтове в интернет, които предлагат нови безплатни версии на Movie Maker, но според Microsoft те не са оригиналният продукт.[3]

Версии[редактиране | редактиране на кода]

Официално име Година на излизане Версия Операционна система Детайли
Windows Movie Maker 2000 1.0 Windows Me Първа версия на програмата. Притежава стандартни основни функции за редактиране на видео файлове. Може да запазва единствено видеоклипове в ASF формат.
Windows Movie Maker 2001 1.1 Windows XP Възможност за създаване на DV, AV и WMV изходни файлове.
Windows Movie Maker 2002 2.0 Windows XP Добавени допълнителни функции, преработен потребителски интерфейс и някои навигационни бутони.
Windows Movie Maker 2004 2.1 Windows XP SP2 Малки актуализации и поправки. По-добра съвместимост с други приложения.
Windows Movie Maker 2004 2.5 Windows XP Media Center Edition 2005 Добавено по-голямо разнообразие от вградени преходи и ефекти. Възможност за създаване на DVD.
Windows Movie Maker 2006 2.6 Windows Vista, Windows 7 Незначителни промени.
Windows Movie Maker 2007 6.0 Windows Vista Добавени допълнителни ефекти и преходи. Поддръжка за DVR-MS формат.
Windows Live Movie Maker 2008 14.0 Windows Vista, Windows 7 Преименуван на Windows Live Movie Maker с голям редизайн на интерфейса. Функция за експортиране на видеоклипове в YouTube. Подръжда на допълнителни файлови формати като QT, AVCHD и MPEG4.
Windows Live Movie Maker 2011 15.4 Windows 7, Server 2008 R2, Windows XP SP2 Добавени са допълнителни функции, като например директен запис с помощта на уеб камера, поддръжка на HD видео, директни качвания в OneDrive, споделяне и публикуване във Facebook, както и в други социални медийни платформи.
Windows Live Movie Maker 2012 16.4 Windows 7, Windows 8, Server 2008 R2 Повече гъвкавост по отношение на импортирането на файлове от устройства. Добавени безплатни музикални ресурси, функции за редактиране и вградени теми.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Windows Movie Maker в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​