Windows Remote Assistance

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Windows Remote Assistance е характеристика на Windows XP и следващите версии, която позволява на потребителя временно да контролира Windows компютър през мрежа или Интернет, за да се решат проблеми. Когато на системните администратори не им е удобно да посетят лично засегнатия компютър, Remote Assistance им позволява да разберат естеството на проблема, а често и дори да го поправят без да го посещават лично.

В Windows Vista Remote Assistance e напълно самостоятелно приложение и не използва Центърът за Помощ и Поддръжка (Help and Support Center) или Windows Messenger. Базирано е на Windows Desktop Sharing API. Двама администратора могат да се свържат с един и същи компютър едновременно. Друго полезно свойство е, че след рестартиране, сесията продължава. Поддържа се временно спиране на сесията, вградени диагностики, чат и файлов трансфер. Програмата е преработена така, че да натоварва по-малко нискоскоростните Интернет връзки.Поддържат се и NAT travelser-и, благодарение на което сесията е стабилизирана, ако потребителят работи на NAT устройство. Remote Assistance се конфигурира чрез Group Policy и поддържа конфигуриране от команден интерпретатор, с помощта на което могат да се проявят обикновените шорткътове.

Свързване чрез Remote Assistance при Windows XP[редактиране | редактиране на кода]

Създаване и изпращане на покана[редактиране | редактиране на кода]

1. Влезте в Старт меню\Help and Support

2. Щракнете върху връзката "Use Tools to view your computer information and diagnose problems"

3. В таба "Tools" щракнете върху връзката "Remote Assistance"

4. Щракнете върху "Invite someone to help you"

В появилия се прозорец са представени различни начини за създаване и изпращане на покани. Един от тях е създаването на .msrcincident файл, който се изпраща по Интернет и при отварянето му се създава връзката. Ето как се създава такъв файл:
1)Щракнете върху "Save Invitation as file" в дъното на страницата
2)В появилия се прозорец има текстово поле, където може да въведете вашето име. Отдолу можете да зададете за колко време да е активна връзката, за да се предпазите от нежелани проблеми. След като сте задали настройките, щракнете върху бутона "Continue".
3)Следващата стъпка е да зададете парола за файла. Тази парола ще е нужна и на поканения, за да може да отвори файла. Въведете паролата в двете текстови полета и щракнете върху бутона "Save Invitation"
4)Изберете къде да се запази файлът и щракнете върху "Save"

5. Изпратете файла на човекът, който искате да се свърже с вашия компютър, като не забравяте да му кажете и паролата

6. Когато поканата е приета ще се появи диалогов прозорец, който ви съобщава, че някой се опитва да се свърже с вашия компютър чрез Remote Assistance. Ако натиснете "No", връзката няма да се осъществи. Ако натиснете бутона "Yes", човекът насреща ще може да вижда вашия десктоп.

Приемане на покана[редактиране | редактиране на кода]

1. Отворете файла, който ви е изпратен

2. В излезлия ви прозорец въведете паролата, предоставена от поканващия


След осъществяване на връзката потребителите могат да използват инструментите на Remote Assistance от появилия се прозорец.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Windows Remote Assistance“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.