Windows Remote Assistance

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Windows Remote Assistance е характеристика на Windows XP и следващите версии, която позволява на потребителя временно да контролира Windows компютър през мрежа или Интернет, за да се решат проблеми. Когато на системните администратори не им е удобно да посетят лично засегнатия компютър, Remote Assistance им позволява да разберат естеството на проблема, а често и дори да го поправят без да го посещават лично.

В Windows Vista Remote Assistance e напълно самостоятелно приложение и не използва Центърът за Помощ и Поддръжка (Help and Support Center) или Windows Messenger. Базирано е на Windows Desktop Sharing API. Двама администратора могат да се свържат с един и същи компютър едновременно. Друго полезно свойство е, че след рестартиране, сесията продължава. Поддържа се временно спиране на сесията, вградени диагностики, чат и файлов трансфер. Програмата е преработена така, че да натоварва по-малко нискоскоростните Интернет връзки. Поддържат се и NAT travelser-и, благодарение на което сесията е стабилизирана, ако потребителят работи на NAT устройство. Remote Assistance се конфигурира чрез Group Policy и поддържа конфигуриране от команден интерпретатор, с помощта на което могат да се проявят обикновените шорткътове.

Свързване чрез Remote Assistance при Windows XP[редактиране | редактиране на кода]

Създаване и изпращане на покана[редактиране | редактиране на кода]

1. Влизане в Старт меню\Help and Support

2. Щракване върху връзката „Use Tools to view your computer information and diagnose problems“

3. В таба „Tools“ щракване върху връзката „Remote Assistance“

4. Щракване върху „Invite someone to help you“

В появилия се прозорец са представени различни начини за създаване и изпращане на покани. Един от тях е създаването на .msrcincident файл, който се изпраща по Интернет и при отварянето му се създава връзката. Ето как се създава такъв файл:
1)Щракване върху „Save Invitation as file“ в дъното на страницата
2)В появилия се прозорец има текстово поле, където може да се въведе потребителско име. Отдолу може да се зададе за колко време да е активна връзката, за да се предпази от нежелани проблеми. След като настройките са зададени, се щраква върху бутона „Continue“.
3)Следващата стъпка е да зададе парола за файла. Тази парола ще е нужна и на поканения, за да може да отвори файла. Паролата се въвежда в двете текстови полета и се щраква върху бутона „Save Invitation“
4)Избор къде да се запази файлът и щракване върху „Save“

5. Изпращане файла на човека, който искате да се свърже с компютъра, като не се забравя да му се предаде и паролата

6. Когато поканата е приета, ще се появи диалогов прозорец, който съобщава, че някой се опитва да се свърже с компютъра чрез Remote Assistance. Ако се натисне „No“, връзката няма да се осъществи. Ако се натисне бутона „Yes“, човекът от другата страна ще може да вижда десктопа на потребителя.

Приемане на покана[редактиране | редактиране на кода]

1. Отваряне файла, който ви е изпратен

2. В появилия се прозорец се въвежда паролата, предоставена от поканващия

След осъществяване на връзката, потребителите могат да използват инструментите на Remote Assistance от появилия се прозорец.

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Windows Remote Assistance“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​