Windows Media Player

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Windows Media Player (съкратено WMP) e дигитален медиен плейър и приложение за организиране на медиини файлове. Приложението е предоставено от Microsoft и се използва за възпроизвеждане на аудио, видео, както и за разглеждане на картинки на персонални компютри, използващи операционната система Microsoft Windows, а също и на джобни компютри и на устройства, базирани на Windows Mobile. Издания на Windows Media Player има и за операционните системи Mac OS, Mac OS X и Solaris, но развитието им е преустановено.

Windows Media Player има и способността да сваля и записва музика от и на компактдискове, да създава Audio CD-та и да се синхронизира със съдържанието на дигитални аудио плейъри (например MP3 плейър) или други подобни устройства, също така предлага място за пазаруване на музика от няколко музикални онлайн магазини.

Windows Media Player заменя един по-стар софтуер, наречен Media Player, добавяйки нови свойства при възпроизвеждането на аудио и видео.

Версии[редактиране | редактиране на кода]

Windows Media Player 11[редактиране | редактиране на кода]

Windows Media Player 11 е версия, достъпна за Windows XP и включена в Windows Vista и Windows Server 2008. Основните файлови формати са Windows Media Video (WMV), Windows Media Audio (WMA) и Advenced Systems Format (ASF) и работи със свой собствен плейлист формат, базиран на XML, наречен Windows Playlist (WPL). Плейърът има и възможността да си служи с Digital rights management услугата под формата на Windows Media DRM.

Windows Media Player 12[редактиране | редактиране на кода]

Windows Media Player 12 е най-новата версия на Windows Media Player. Излязла е на 22 Октомври 2009 г. заедно с операционната система Windows 7.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Windows Media Player“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.