Windows Calculator

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Windows Calculator е приложение, включено във всички версии на операционната система Windows. Представлява калкулатор. Може да се пусне и с командата „calc“ от командния интерпретатор или от прозореца на инструмента Run.

История[редактиране | редактиране на кода]

За първи път бил включен в Windows 1.0 под формата на прост аритметичен калкулатор.

В Windows 3.0 бил включен Научен режим (Scientific mode). Този режим съдържа степенуване, коренуване, логаритми, факториелни функции, тригонометрия (радиани, градуси, гради), конверсии към различни бройни системи, логически операции, статистически функции (променлива статистика, линейна регресия). В Windows 3.0 и Windows 3.1 неговият интерфейс имал бял фон с 2D бутони.

В Windows 95 и по-късни версии, калкулаторът използва нова библеотека, използваща аритметика с голяма цифрена точност и заместваща старата IEEE библеотека с плаваща запетая. Тя предоставя голяма цифрена точност за основните математически операции (събиране, изваждане, умножение, деление) и точност до тридесет и втората цифра за по-сложни операции, като например коренуване.

Друга промяна е използването на 3D бутони. При условие, че Win32s е инсталиран, тази версия би могла да тръгне на Windows 3.1.

В Windows ME е добавено групиране на цифрите в числата.

Windows 7[редактиране | редактиране на кода]

В Windows 7 са достъпни пет допълнителни режима: Programmer (Програмистки), Statistics (Статистически), Unit Conversion (Преобразуване на единици), Date Calculation и Worksheets (Работни полета).

От всеки режим, освен Statistics, може да се наблюдава история на пресмятанията.

Програмата е променена така, че да отговаря на мултитъч.

Основните функции на Научен режим (Scientific Mode), са преместени в Програмисткия режим (Programmer Mode), а статистическите функции – в режим Статистика (Statistics).

Включените работни полета позволяват да се пресмята резултат, базиран на стойности от различни области на работа. Има включени темплейти за пресмятане на икономия от горивото на кола (mpg и L/100 km), ипотекиране, наеми на превозни средства.

В Windows 7, инструментът Microsoft Calculator е основно подновен за първи път.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Във версиите си преди Windows 7, калкулаторът е имал прост интерфейс, малка големина и можел да изпълнява всички функции на научния калкулатор. По подразбиране, приложението е в стандартен режим и работи с четирите основни математически операции. По-сложните операции се съдържат в Научен режим – включително логаритми, конверсии на числова основа, някои логически оператори, радиани, градуси, гради, статистически функции. Не осигурява поддръжка за създадени от потребителя функции, комплексни числа, автоматизирана конверсия на координатни системи, статистически функции с две променливи, което го прави неподходящ за работа в областта на физиката и инженерството.

Някои версии на калкулатора имат възможността да автоматизират дългите пресмятания. Когато напишем текстов файл на Notepad или друг текстов редактор, написвайки числа на първия ред, и съответните оператори на втория ред, последвани от числа, можем да копираме текста в текстовата кутия на калкулатора и ще бъдат извършени съответните операции с числата. Повечето от функциите на калкулатора могат да бъдат изпълнени чрез даден символ или буква – пълен списък на тези означения може да се намери в помощния файл на калкулатора. Това може да не работи с всички версии на Windows Calculator, а и зависи от точното форматиране на текста.

Много специализирани клавиатури имат бутон „калкулатор“, което пуска Windows Calculator по подразбиране.

В Windows 7 калкулаторът е основно преработен и затова са включени нови свойства и са премахнати много от ограниченията, характерни за предишните версии.

Microsoft Calculator Plus[редактиране | редактиране на кода]

Представлява отделна версия на приложението за потребители на Windows XP и Windows Server 2003. Новото в него е, че е добавен режим Конверсии, който поддържа конверсии на единици и на валути. Стойностите на валутите могат да бъдат обновявани чрез вградена опция за ъпдейтове, която сваля информация от Централна Европейска Банка.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Windows Calculator“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​