Тримерно пространство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Триизмерно пространство)
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на 3D.

Триизмерна Декартова координатна система с ос x сочеща към наблюдаващия системата

Триизмерно пространство (3D) е геометричен 3-параметров модел на физичния свят (без да се отчита време), в който ние съществуваме. Тези три измерения са обикновено наричани дължина, ширина и височина или дълбочина, и те не лежат в една равнина.

Във физика и математиката, последователност от n числа може да се разбира като положение в n-измерното пространство. При n = 3, съвкупността от всички тези положения се нарича 3-измерно евклидово пространство. Често се представя чрез символа . Това пространство е само пример за голямото разнообразие от пространства и като разположено в три измерения е наричано 3-вариетивно.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Three-dimensional space“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.