Тримерно пространство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Триизмерно пространство)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на 3D.

Триизмерна Декартова координатна система с ос x сочеща към наблюдаващия системата

Триизмерно пространство (3D) е геометричен 3-параметров модел на физичния свят (без да се отчита време), в който ние съществуваме. Тези три измерения са обикновено наричани дължина, ширина и височина или дълбочина, и те не лежат в една равнина.

Във физика и математиката, последователност от n числа може да се разбира като положение в n-измерното пространство. При n = 3, съвкупността от всички тези положения се нарича 3-измерно евклидово пространство. Често се представя чрез символа . Това пространство е само пример за голямото разнообразие от пространства и като разположено в три измерения е наричано 3-вариативно.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Three-dimensional space“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.