Тримерно пространство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на 3D.

Триизмерна Декартова координатна система с ос x сочеща към наблюдаващия системата

Триизмерно пространство (3D) е геометричен 3-параметров модел на физичния свят (без да се отчита време), в който ние съществуваме. Тези три измерения са обикновено наричани дължина, ширина и височина или дълбочина, и те не лежат в една равнина.

Във физика и математиката, последователност от n числа може да се разбира като положение в n-измерното пространство. При n = 3, съвкупността от всички тези положения се нарича 3-измерно евклидово пространство. Често се представя чрез символа . Това пространство е само пример за голямото разнообразие от пространства и като разположено в три измерения е наричано 3-вариетивно.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Three-dimensional space“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.