Беседа:Уникод

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Нека да изброим: "%D0%91" колко байта са?[редактиране на кода]

(Предното твърдение по което няма спор е, че кирилицата се кодира с два байта.) Пример - натиснете линка „Постоянна препратка“ вляво. Ще видите заглавието на статията, където вместо буквите са изписани двубайтовите им кодове, „Уникод“ е преобразувано заради по-тъпите браузъри на „%D0%A3%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B4“

"%D0%91" е кодът на буквата "Б". Аз ги броя не два байта, ами шест: %, D, 0, %, 9, 1. Вие колко байта изброявате? В Уникод наистина някои се кодират с два байта, но тоя пример не е верен и не е подходящ. Двата байта на уникодската "Б" са трансформирани още веднъж, с функцията (raw)urlencode() или подобна, и са представени като две шестнайсетични числа. Общо 6 байта обаче, а не два. Трябва евентуално да намерим по-добър пример. Освен това в някои браузъри си се вижда кирилицата, а не %D0%91, тоест, пак неподходящ пример. --Петко ± (Категория:ИнжИнери се премести) 23:15, 26 юни 2006 (UTC)

Сега ми хрумна, че може в някои браузъри и операционни системи да се показват някакви знаци от грешно прекодиране UTF-8 -> iso8859-X -> UTF-8, например "УОкОпеЎО" (които са наистина по два байта на буква в iso8859). Обаче това е просто грешка, не правило. При нормалните операционни системи и браузъри не е така, а и може да се види в HTML-кода как са кодирани url-адресите. Тоест, примерът може да е бил даден не поради друго, а поради незнание, но пак не е подходящ. --Петко ± (Категория:ИнжИнери се премести) 23:31, 26 юни 2006 (UTC)
За „някои браузъри и операционни системи“ не споря. Свят широк, браузъри и операционни системи много. Желателно е все пак да се даде поне една мостра за пример. НО: байтовете са по 2 на буква. Знакът „%“ показва, че следващите 2 знака са стойността на един байт, тоест, те ще са от 00 до FF. Значи: FF са 2 главни букви F, a %FF е един байт, числото 255 в шеснаесетичен вид. Ако трябва, да ти го обясня още няколко пъти? --ИнжИнера 06:33, 27 юни 2006 (UTC) Стабилен Stable
Това, че „шестбайтовият низ "%D0%91", след като се разкодира, ще даде два байта“, е факт, известен на някои програмисти, но неизвестен на повечето читатели. Значи или трябва да им се дообяснява защо, ти му казваш два байта, а той вижда шест, или (по-лесно) да се вземе по-добър пример. --Петко ± (Категория:ИнжИнери се премести) 09:11, 27 юни 2006 (UTC)
3+3 = 2 Този потребител е ИнжИнер, затова знае как се брои до две.

Предвид, че няма реакция, махнах неадекватния, неверен пример, който само би объркал нормалните читатели. Това е третото грешно въведено твърдение от ИнжИнера, което оправям и почиствам от статията:

  • Уникод->еднобайтова НЕ Е еднозначно (както беше написал);
  • въобще не е вярно, че се кодира само с 2 или 4 байта, най-често 2: най-често се кодира с един байт, а може с 2, 3 и 4;
  • нежеланието да преброи байтовете, макар да се е закичил с 2+2=4; според него 3+3=2.

Че той не желае да почне да чете преди да пише е ясно от първите две грешки; лошото е, че не желае да се направи нормална статия, а държи на своите тъпи примери. Еми, махам го, пък ако трябва, пак ще му обяснявам. --Петко ± (Категория:ИнжИнери се премести) 03:28, 28 юни 2006 (UTC)

Изводът от липса на реакция е съвсем друг: само на теб ти е трудно да преброиш байтовете, никой друг не вижда проблем и затова не реагира. Затова - пиши си по беседата, ама не разваляй статията. --ИнжИнера 03:37, 28 юни 2006 (UTC) Стабилен Stable
Това само за теб може да се каже. Всеки може да преброи байтовете, затова, моля те да не повреждаш статията, ако трябва, пиши си по беседата. --Петко ± (Категория:ИнжИнери се премести) 03:41, 28 юни 2006 (UTC)
Както виждаш, друг не дойде да каже, че не му е ясно, само ти. Като не ти е ясно, вър на друга статия.--ИнжИнера 03:44, 28 юни 2006 (UTC) Стабилен Stable

Както виждаш, друг не дойде да каже, че му е ясно, само ти! Няколко пъти написах, че примерът е неподходящ: не може да им казваш на хората: ето, тея 36 байта са 12 байта, щото Уникод се кодира с 2 байта на знак. --Петко ± (Категория:ИнжИнери се премести) 03:49, 28 юни 2006 (UTC)

Ма сте се задрънкали като ... Петко, не са 6 бе. Това дето го броиш не е Уникод, а URL encoded Unicode. И за да се спрете - четете http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_Unicode_encodings. --Борис Йорданов 06:11, 28 юни 2006 (UTC)
Именно! И аз това съм го написал! Кажи му на онова *****, че примерът му е грешен, не е Уникод, а URL encoded Unicode (които байта са 6). --Петко ± (Категория:ИнжИнери се премести) 06:15, 28 юни 2006 (UTC)
@Борис. Ако ти е възможно, пиши по отделно, не ме слагай заедно. Мерси. --ИнжИнера 06:31, 28 юни 2006 (UTC) Стабилен Stable