Тайска писменост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Тайската писменост е използваната писменост на тайския език и някои малцинствени езици на територията на Тайланд. По вид писмеността се класифицира като абугида.

История и разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Тайски будистки текст

Създаването на тайската писменост се приписва на тайски владетел от края на 13 век, като първият засвидетелстван надпис е от 1283 година [1][2]. Приликите с кхмерската писменост показват, че или тайската писменост е била изведена от кхмерската, или най-малкото силно повлияна от нея. Тъй като последната е дъщерна писменост на древноиндийското брахми, могат да бъдат открити много общи черти между тайската писменост и съвременните индийски писмености, като например деванагари. Тайската писменост добива окончателния си вид през 17 век [3].

Особености[редактиране | редактиране на кода]

Тайската писменост спада към разновидността абугида, т.е. буквите обозначават съгласните звукове, а гласните се отбелязват чрез диакритики под, над или отстрани на буквата. Съвременната тайска абугида има 44 букви, които, ако нямат диакритики, се четат с последващ гласен звук а, ако се намират в края на думата, и о в другите случаи [1]. Често различни букви се произнасят по един и същи начин, като големият им брой се дължи на факта, че много от звуците, съществуващи в древноиндийските езици, и съответно брахми, не се появяват в тайската реч [2].

Понеже тайският език е тонален, освен диакритики за гласните звукове има и такива, отбелязващи тона на сричката. Интересен е фактът, че при тайската писменост няма разграничител на думите, вместо това интервалът бележи края на изречение. Посоката на писане е като на български – отляво надясно, с редовете отгоре надолу [1][2].

Компютърна поддръжка[редактиране | редактиране на кода]

Буквите и пунктуационните знаци от тайската писменост са определени в уникод интервала от U+0E00 до U+0E7F [4].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в (английски) Omniglot, Thai alphabet [1]
  2. а б в (английски) Ancient Scripts, Thai [2]
  3. (испански) PROEL, Silabario Tai [3]
  4. (английски) Уникод (2009), Thai [4]