Кхмерска писменост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Кхмерската писменост е писмеността, използвана за кхмерския език, официалният език на Камбоджа. По вид се класифицира като абугида и произлиза от разновидност на древноиндийското брахми.

История и разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Древен кхмерски надпис

Първият засвидетелстван надпис, използващ кхмерската писменост, датира от 611 година и е намерен в Ангкор Борей, южно от столицата Пном Пен [1]. Кхмерската писменост произлиза директно от използваната широко в югоизточна Азия по това време писменост палава, която на свой ред е наследник на древноиндийската писменост брахми [1][2]. Фактът, че кхмерската писменост не се е изменила драстично от появата си до днешни дни, е спомогнал за разчитането на редица исторически паметници от епохата на Кхмерската империя [3].

Счита се, че тайската и лаоската писмености водят началото си, или най-малкото са силно повлияни, от кхмерската писменост [1][2].

Въпреки опити да се стандартизира кхмерската писменост, все още много от думите имат по повече от едно правилно изписване [1]. Също така, понеже за разлика от езика, писмеността не се е изменяла през вековете, много думи не се изговарят както се пишат [2].

Особености[редактиране | редактиране на кода]

Кхмерската писменост се причислява към разновидността абугида, т.е. буквите обозначават съгласни звукове, а гласните се отбелязват посредством диакритки над, под или отстрани на буквата, бележеща предхождащата съгласна. Тъй като писмеността, от която води началото си кхмерската такава, е имала букви за повече съгласни звукове, отколкото се използват в кхмерския език, за всеки съгласен звук има по две букви: едната се произнася с последващо а, а другата – с последващо о [1][2].

Посоката на писане е като на български – от ляво надясно, с редовете отгоре надолу. Интересен е фактът, че разстояние между думите не се оставя, като интервалът се използва за отбелязване на край на изречението.

Компютърна поддръжка[редактиране | редактиране на кода]

Уникод определя интервала от U+1780 до U+17FF за буквите и интервала от U+19E0 до U+19FF за някои допълнителни символи, използвани от кхмерската писменост [4][5].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д (английски) Omniglot, Khmer alphabet [1]
  2. а б в г (английски) Ancient Scripts, Khmer [2]
  3. (испански) PROEL, Silabario Jemer [3]
  4. (английски) Уникод (2009), Khmer [4]
  5. (английски) Уникод (2009), Khmer Symbols [5]