Черокска писменост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Черокско писмо)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Черокската писменост

Черокското писмо е силабар (сричкова писменост) изобретен през 1819 г. от индианец чероки на име Секвоя за нуждите на езика чероки. Трябва да се отбележи, че създаването на писмеността от този човек само по себе си е забележително събитие, тъй като първоначално той е бил напълно неграмотен. В тази система всеки символ представлява конкретна сричка, за разлика от кирилицата, където всеки символ представлява дадена фонема. Черокското писмо съдържа 85 символа, което, с някои изключения, покрива наличните срички в черокския език.

След създаването си, писмото бързо придобива популярност и десетилетия наред се използва при издаването на вестника Черокски феникс. И до днес се използва при преводи на рецепти, религиозни текстове, народни творчество, и др. Познаването му се счита за необходимо за придобиване на черокско гражданство, но трябва да се отбележи, че при изучаването на черокски език в училищата се използва латиница.

Cherokee Syllabary.svg
Забележка: Знакът ‘v’ в представената таблица е носовка.

Компютърна поддръжка[редактиране | редактиране на кода]

Черокските символи се поддържат от стандарта Unicode, в символния интервала от U+13A0 до U+13F4.

    0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F
13A0  
13B0  
13C0  
13D0  
13E0  
13F0                        

Черокски шрифт се доставя за първи път от операционната системи Mac OS X, версия 10.3 (Panther), а по-късно и от Windows Vista. Предлагат се както безплатни, така и комерсиални черокски шрифтове.