Windows NT 4.0

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Windows NT 4.0
Windows NT logo.svg
Информация
Разработчик Microsoft
Семейство Windows NT
Сорс модел затворен
Издадена 29 юли 1996 г.
Последна версия Post SP6a SRP
(26 юли 2001 г.)
Край на поддръжката 30 юни 2003 г. (основна)
11 юли 2006 г. (разширена)
Вид ядро хибридно
Архитектури IA-32, Alpha, MIPS, PowerPC
Лиценз Microsoft EULA
Предшественик Windows NT 3.51 (1995 г.)
Наследник Windows 2000 (2000 г.)

WindowsNT 4.0 е версия на операционната система на Microsoft, излязла под това име. За разлика от Windows 95 и 98, Windows NT поддържа повече от един микропроцесор.

Друга характерна за Windows NT черта е, че тази система има вградено софтуерно охлаждане на процесора.

Стабилност и сигурност[редактиране | редактиране на кода]

Стабилността на системата е впечатляваща, поне в сравнение с наличните за времето Windows версии. Всяка програма, пусната под NT, работи в отделна защитена област от паметта. Ако тя се срине, останалите програми продължават работата си, все едно, че нищо не се е случило.

Освен това, Windows NT може да работи със собствена, много по-добра от FAT и FAT32 файлова система – NTFS. Тя предоставя възможност за компресиране и криптиране на файловете (не от програми, а от самата файлова система). Основно предимство на NTFS е, че тя е 64 битова файлова система. Това значи, че размерът на дяловете на диска, форматирани с NTFS (и файловете в тях), е „ограничен“ до 17 179 869 184 GB. В добавка, NTFS е много по-устойчива файлова система от FAT / FAT 32. Много от нещата, които ще блокират работата на FAT и ще доведат до загуба на данни, за NTFS не са проблем поради използването на много копия на Master File Table. NTFS е организирана като база от данни, което значително повишава бързодействието ѝ при големи обеми от данни.

Въпреки че първата (3.1) версия на Windows NT е създадена по времето на 16 битовият Windows, и тя, както и всички следващи версии, е изцяло 32 битова. Точно това е причината първата версия да изисква процесор 386 – той е най-слабият 32 битов процесор. Windows NT е съвместим с другите версии на Windows, и с DOS, и програмите за тях ще работят и под него. Единственото изключение, е ако някоя програма ползва директен достъп до хардуера – тогава тя няма да работи, тъй като част от системата за сигурност на Windows NT е забраняването на директния достъп до хардуера.