Коптска азбука

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Коптски букви
Част от поредицата относно
Копти
CopticCross7Modified.jpg
Култура

Архитектура · Изкуство · Календар
Коптология · Кръст · Постене
Флаг · История · Идентичност · Литература
Музика · Монашество · Гонение

Региони

Египет · САЩ · Канада
Африка · Азия · Австралия
Европа · Южна Америка

Религии

Православие · Католицизъм
Евангелисти · Други протестанти

Език

Египетски език · Коптски език

Писмени системи

Йероглифи · Йератическа
Демотическа · Коптска

Коптската азбука е азбука, използвана за записване на коптски език. Азбуката произлиза и е изцяло базирана на гръцката азбука, но съдържа няколко допълнителни букви за звуците в коптския, които не съществуват в гръцкия. Тези букви са взети от демотическото писмо, силно курсивна писмена система, използвана за записване на египетския език.

История[редактиране | редактиране на кода]

Коптската азбука се използва най-много в Египет през 4 век. Днес все още се използва от членовете на коптската църква, за да записват техните религиозни текстове. Всички гностични ръкописи, открити в Наг Хамади са написани с коптска азбука.

Коптската азбука не се появява изведнъж. Има дълъг исторически период (елинистическия), в който е използвана гръцка азбука за да се транскрибират демотическите текстове и опити да се запише правилното произношение на демотиката. През първите два века от новата ера се появяват цели серии магически текстове, написани на език, който езиковедите наричат старокоптски, египетски текстове, написани с гръцка азбука. Някои букви обаче произлизат от демотиката и много от тях се използват в коптското писмо. С разпространяването на християнството в Египет, в края на 3 век познанието за йероглифната писменост е загубено, както и демотическата писменост. Това спомага за развитие на писменост, която е по-близка до християнската църква.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.