Работен плот (компютри)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Графична среда)
Jump to navigation Jump to search

При компютърните интерфейси, работен плот или десктоп среда (на английски: desktop environment) е наименованието на основния екран на операционната система.

Работният плот представлява съвкупност от приложения, които споделят общ графичен потребителски интерфейс (GUI). Понякога тези приложения използват специализирана графична библиотека, която улеснява разработката и позволява интеграция между приложенията.

Десктоп средата има за цел да бъде интуитивен начин, по който потребителя да взаимодейства с компютъра чрез понятия, които са подобни на тези, използвани при взаимодействието с физическия свят, като бутони и прозорци.

Елементи на работния плот[редактиране | редактиране на кода]

Целта на една десктоп среда е да предостави като един цялостен пакет приложен софтуер, който изпълнява различни функции. Предимството на един такъв пакет от приложения е, че отделните части от него работят добре заедно и могат да се настройват едновременно. Всички приложения в една десктоп среда използват определена библиотека, която им позволява да изглеждат сходно и да работят по подобен начин. Всяка десктоп среда съдържа мениджър на прозорци. Той се грижи за изобразяване на прозорците на програмите и може да позволява преместване, промяна на размера и др.

Популярни десктоп среди[редактиране | редактиране на кода]

Има много десктоп среди. Повечето операционни системи позволяват на потребителя да избира между няколко работни плота. Най-популярните десктоп среди са:

  • KDE — съдържа изключително голям набор от приложения. Като недостатък може да се посочи това, че последните версии работят бавно спрямо другите десктоп среди.
  • GNOME — съдържа голям набор от приложения.
  • Xfce — „лека“ десктоп среда
  • LXDE — „лека“ десктоп среда