Xfce

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене


Xfce
Xfce-4.4.png
Xfce 4.4
Информация
Автор Xfce project
Разработчик Xfce Development Team
Последна версия

4.12


28 Февруари 2015, преди 8 месеца и 28 дни
Програмен език C/GTK
Операционна система Unix-подобни
Език на интерфейса Многоезичен
Статус Активен
Вид софтуер Графична среда
Лиценз GNU General Public License
Уебсайт xfce.org
Xfce в Общомедия

Xfce е графична среда за UNIX и UNIX-подобни платформи. Логото на Xfce е мишка.

Характерно за нея е, че е с по- нисък разход на ресурси от другите две най-популярни графични среди - GNOME и KDE , но е напълно функционална и не им отстъпва по удобство при работа и красота. По отношение на стабилност към момента няма по- добра от нея.

Версиите излизат през продължителен срок от време, когато разработчиците преценят, че са готови. Принципът "Еволюция без революция", говори достатъчно за средата.

След смяната на Gnome 2 с Gnome 3, много от потребителите на Gnome по обективни и субективни причини се насочват към Xfce.

Приложенията, които се съдържат в Xfce са под лиценза GNU GPL или GNU LGPL и използват библиотеката GTK+.

Уникалното в Xfce e, че самата графична среда се състои само от около 15 пакета. Тези пакети, заедно с още толкова на брой зависимости са абсолютният минимум за да е налице работещ десктоп. Всички странични функции, като настройката на звука, клавиатурните подредби, работата с архиви, уведомяване за поща и др. са изнесени в разширения (добавки), които се инсталират допълнителнително според нуждите на потребителя. Пълният комплект може да се инсталира само с един мета - пакет, който се нарича xfce4-goodies.

Това устройство прави графичната среда изключително стабилна - най- стабилната за Unix подобни операционни системи в момента.

Друга характерна особеност на Xfce е нейната пластичност. Средата е като кубчето на Рубик - потребителят може да й придаде каквато форма поиска. За секунди може да бъде сменен изгледа от по- удобният за настолна работа тип Windows http://s19.postimg.org/57jqu1y29/Whisker.png до MAC подобен http://s19.postimg.org/yqcpj1lwz/xubuntu12_04plank.png който дава по- голямо удобство за работа в движение.

Интегрираният файлов мениджър в Xfce e Thunar http://s19.postimg.org/sur8chdir/Thunar.png

Мениджърът е прост и удобен. Допълнително, възможностите му могат да се разширят, чрез инсталиране на различни добавки за Xfce - интеграция с програми за работа с архиви, запис на дискове, търсене на файлове и др.

Средата има собствен композитен мениджър http://s19.postimg.org/wldsejvsj/debianjessiexfce.png , предлагаш сравнително малко фукции, но за сметка на това, създадените от него ефекти, почти не се отразяват върху разхода на ресурси.

Стандартното меню е доста опростено. Налично е разширено меню за Xfce - Whisker (xfce4-whiskermenu-plugin), което е достъпно в хранилищата на всички дистрибуции.http://s19.postimg.org/n43d04lwz/ubuntumenu.png

От версия 4.10, основната графична среда е преведена на 100% на български език. Останал е за превод част от сайта, които всеки заинтересован, може да преведе и сам от тук https://www.transifex.com/projects/p/xfce/language/bg/

Xfce е налична в основните хранилища на всички Linux дистрибуции. Използва се като графична среда по- подразбиране в множество дистрибуции като Xubuntu, Sparky Linux, Fedora Xfce Spin, Manjaro, Linux Mint XFCE, Sabayon Xfce и още десетки други. В много дистрибуции, предлагащи големи инсталационни носители, като Debian, Open SUSE и др. е включена в инсталационният диск (DVD) и може да се избира като основна среда за инсталираната система.

Приложения[редактиране | редактиране на кода]

Приложенията, които съдържа XFce включват:

 • XFwm - Мениджър на прозорци. Считан за един от най-стабилните съществуващи
 • Thunar - Мениджър на файлове
 • Midori - Web браузър, базиран на енджина с отворен код WebKit
 • Squeeze - Програма за работа с архиви, базирана на Xarchiver
 • Mousepad - Текстов редактор, базиран на Leafpad
 • Xfce4 Terminal - Терминален емулатор
 • Ristretto - Програма за разглеждане на картинки
 • XFmedia - Мултимедийна програма, базирана на енджина на xine
 • XFclock - Часовник
 • Orage - Календар и Часовник с разширени възможности за настройка
 • XFburn - Програма за записване на CD и DVD дискове
 • Parole - Мултимедиeн плеър, ползваш GStreamer
 • DateTime-plugin - Часовник за панела с разширени възможности за настройка
 • Xfce4-whiskermenu-plugin - Меню с разширени възможности за настройка http://gottcode.org/xfce4-whiskermenu-plugin/

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Галерия с изгледи