Lubuntu

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Lubuntu logo.svg
Lubuntu 13.04 English.png

Lubuntu e Linux дистрибуция, базирана на Ubuntu и използваща LXDE графична среда. Десктопът на Lubuntu е модифициран от екипа и има някои различия от оригиналния LXDE десктоп.

Дистрибуцията е предназначена за потребители със стари машини, напреднали потребители и такива, които търсят висока производителност.

Системните изисквания са сравнително ниски – процесор над 1.3 GHz и RAM памет над 512 MB. Под тези параметри на хардуера, системата ще работи с намалена ефективност.

Дистрибуцията няма собствени хранилища за софтуер, ползват се официалните на Ubuntu в които към момента има около 38 000 пакета.

Собствените приложение са малко на брой, като разработчиците акцентират върху самия десктоп. По подразбиране, в диска са включени лек видео плеър Gnome MPlayer, лек и с изглед, подобен на Winamp аудио плеър – Audacious, леки офис приложения ката Abiword за тесктообработка и Gnumeric за работа с електронни таблици, уеб браузър – Mozilla Firefox, торент клиент – Transmission, организатор, приложение за работа с архиви и др.

Поддръжката на всички, включени в десктопа приложения е обезпечена само с един мета – пакет, който се казва lubuntu-restricted-extras. В него са включени flash-player, декодерите за видео – плеъра, шрифтовете, unrar и др. С инсталирането на този пакет, системата е напълно готова за работа.

С Lubuntu-software-center и Synaptic могат да се инсталират приложения в графичен режим.

Могат да бъдат свалени образи на LTS версията (с дълъг срок на поддръжка), чиито срок на поддръжка е 5 години,[1] или образи на последната стабилна версия – Lubuntu 13.04.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]