Slax

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Снимка на екрана

Slax е жива ГНУ/Линукс дистрибуция, базирана на Slackware. Slax работи без да има нужда от инсталация на твърдия диск – тя стартира и работи от преносим носител (компактдиск или флаш памет с интерфейс USB). Съществува възможност дистрибуцията да се копира в оперативната памет (RAM) и да работи от там. Например ако системата е стартирана от компактдисково устройство, копирането на системата в оперативната памет дава възможност компактдисковото устройство да се ползва за други цели – например да се направи архив на важни данни от твърдия диск.

Поради малкия си размер, дистрибуцията се събира на малък компактдиск 8см. Стандартната редакция на дистрибуцията използва КДЕ за работна среда.

Тази дистрибуция ползва уникална пакетна система – пакетите (т.нар. модули за Slax (на англ. Slax modules)) просто се записват на компактдиска или на флаш паметта с интерфейс USB заедно с останалата част от системата. Приготвят се от обикновени пакети за Slackware, чрез използване на програмата tgz2mo. Името на файловете, в които се съхраняват имат разширение „mo“ (името им завършва на „.mo“).

Дистрибуцията се разработва главно от един човек – Tomas Matejicek. За създаването ѝ се ползват скриптовете Linux-Live, основният разработчик на които е също Tomas Matejicek.

В миналото тази дистрибуция се е казвала Slackware-Live. На базата на тази дистрибуция е започнала разработката на българската ГНУ/Линукс дистрибуция VS Live (и оттам е дошло и името ѝ – разработчикът ѝ е сменил „Slackware“ с инициалите си, и така се е образувало името на новата дистрибуция).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]