Интернет общество - България

от Уикипедия, свободната енциклопедия

„Интернет общество – България“ е сдружение за защита на обществения интерес на интернет потребителите.

История[редактиране | редактиране на кода]

Регистрирано е по ЗЛС и основано на 4 декември 1995 г. в София. През 2001 г., съгласно новия Закон за юридическите лица с нестопанска цел, „Интернет общество – България“ се пререгистрира като сдружение в обществена полза. Основателите му са и сред пионерите на Интернет в България – Димитър Ганчев, Димитър Киров и Вени Марковски.

През 1999 година „Интернет общество – България“ заведе дело срещу решение на тогавашния Комитет по пощи и далекосъобщения за лицензиране на интернет операторите. Като страничен ефект от делото бе популяризирането на интернет в страната чрез публикации в средствата за масова информация, експертни мнения, становища, проекти и др.п.[1]

През 2001 – 2004 г. експерти от „Интернет общество – България“ помогнаха за редица промени в българското законодателство[2], които доведоха до появата на масов достъп до интернет, алтернативни услуги за гласова телефония и др. Законът за далекосъобщенията бе променен през 2001 г. след намесата на организацията в последните дни на XXXVIII НС и позволи законовото уреждане на VoIP – гласова телефония чрез интернет.

Членове[редактиране | редактиране на кода]

Сред членовете на „Интернет общество – България“ са бившите президенти Георги Първанов и Петър Стоянов, бившите премиери Сергей Станишев и Иван Костов, шефът на Държавната ИТ-агенция Пламен Вачков, министри (напр. Румен Овчаров, депутати (напр. Михаил Миков и Николай Камов, Иван Н. Иванов, Димитър Абаджиев и Екатерина Михайлова, Любен Дилов-син, ИТ-специалисти, много общественици, стотици потребители и световноизвестната астроложка Светлана Тилкова - Алена.

Текуща дейност[редактиране | редактиране на кода]

През първите години на XXI век, „Интернет общество – България“ започна да се занимава с проекти в областта на използване на свободен софтуер и софтуер с отворен код, като през 2005 г. професионалистите от организацията работиха над два проекта, финансирани от ПРООН,[3] още два, финасирани по VI Рамкова програма на ЕС, както и редица други проекти, свързани с популяризирането на интернет услугите в България и Югоизточна Европа.

През 2005 г. „Интернет общество – България“ стартира и официалния проект „Криейтив комънс“ за България – част от лицензите на Криейтив комънс се използват и от Уикипедия.[4]

През 2012 г. „Интернет общество – България“ участва чрез свои представители, с публикуването на статии, мнения и оценки в общогражданската кампания срещу подписването на търговското споразумение АСТА от страна на правителството на Република България.

Организацията е работила и по проекта за управление на интернет ресурсите.

От 2002 г. „Интернет общество – България“ е организатор, заедно с програма „Достъп до информация“, на българското издание на конкурса за международните антинагради „Големия брат“[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]