Интернет общество - България

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

„Интернет общество – България“ е сдружение за защита на обществения интерес на интернет потребителите.

История[редактиране | редактиране на кода]

Регистрирано е по ЗЛС и основано на 4 декември 1995 г. в София. През 2001 г., съгласно новия Закон за юридическите лица с нестопанска цел, "Интернет общество – България" се пререгистрира като сдружение в обществена полза. Това позволява на сдружението да защитава обществения интерес на Интернет-потребителите, за разлика от други сдружения, които съгласно закона са се определили в частна полза (такова напр. е асоциацията на част от компютърните търговци – бАИТ).

През 1999 година "Интернет общество – България" взима активна част в популяризирането на Интернет в страната чрез публикации в средствата за масова информация, експертни мнения, становища, проекти и др.п.[1]

Основателите му са и сред пионерите на Интернет в България – Димитър Ганчев, Димитър Киров и Вени Марковски.

Организацията стана известна след като през 1999 г. заведе и спечели делото срещу заповедта на председателя на Комитета по пощи и далекосъобщения, с която се налагаше лицензионен режим за Интернет-доставчиците в България.

През 2001-2004 г. експерти от "Интернет общество – България" помогнаха[2] [3] за редица промени в българското законодателство[4], които доведоха до появата на масов достъп до Интернет, алтернативни услуги за гласова телефония (Законът за далекосъобщенията бе променен през 2001 г. след намесата на организацията в последните дни на 38-ото НС и позволи законовото уреждане на VoIP - гласова телефония чрез Интернет. За справка: Петър Рендов, член на КРС; Никола Николов – бивш председател на икономическата комисия на НС, Иван Н. Иванов – нар.представител), огромно количество уеб-съдържание.

Членове[редактиране | редактиране на кода]

Сред членовете на "Интернет общество – България" са бившите президенти Георги Първанов и Петър Стоянов, бившите премиери Сергей Станишев и Иван Костов, шефът на Държавната ИТ-агенция Пламен Вачков, министри (напр. Румен Овчаров, депутати (напр. Михаил Миков и Николай Камов, Иван Н. Иванов, Димитър Абаджиев и Екатерина Михайлова, Любен Дилов-син, ИТ-специалисти, много общественици, стотици потребители.

Текуща дейност[редактиране | редактиране на кода]

През първите години на XXI век, "Интернет общество – България" започна да се занимава с проекти в областта на използване на свободен софтуер и софтуер с отворен код, като през 2005 г. професионалистите от организацията работиха над два проекта, финансирани от ПРООН, още два, финасирани по 6-а Рамкова програма на ЕС, както и редица други проекти, свързани с популяризирането на Интернет-услугите в България и Югоизточна Европа.

През 2005 г. "Интернет общество – България" стартира и официалния проект "Криейтив комънс" за България – част от лицензите на Криейтив комънс се използват и от Уикипедиа.

През 2012 г. "Интернет общество – България" участва чрез свои представители, с публикуването на статии, мнения и оценки в общогражданската кампания срещу подписването на търговското споразумение АСТА от страна на правителството на Република България.

Организацията работи и по проекта за управление на Интернет-ресурсите.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]