3D компютърна графика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на 3D.

3D компютърната графика (за разлика от 2D компютърна графика) е графика, която използва тримерно представяне на геометрични данни (най-често декартови), които могат да се обработват с помощта на компютърна програма. Обработката на тези данни включва извършване на различни изчисления и рендериране на двумерни изображения.

Основни положения[редактиране | редактиране на кода]

Процесът за създаване на тримерна компютърна графика протича в няколко последователни етапа: тримерно моделиране за изграждане на формата на обекта, анимация, която описва движението и разположението на обектите в една сцена и тримерно рендериране, което генерира изображението на обекта.

Рендериране[редактиране | редактиране на кода]

Процесът на превръщането на една сцена в подходяща за рендериране форма включва също и 3D проекция, която дава възможност триизмерния обект да бъде разглеждан в две измерения. Съществуват множество алгоритми за рендериране с различна цел. Някои от тях фокусират върху реализъм, други върху работа в реално време.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Компютърната графика се използва най-често за различните приложения на дизайна като например разработване на архитектурни визуализации включително и на интериорно обзавеждане, при някои географски информационни системи и най-вече при видео игрите.

Виж още[редактиране | редактиране на кода]