Направо към съдържанието

Компютърна анимация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Растерна 2D-анимация
3D-анимация
Записват се данни за движението на мимическите мускули на артиста (улавяне на движение)

Компю́търна анима́ция е вид анимация, създавана с помощта на компютър. В днешно време е широко разпространена както при развлеченията, така и в индустрията, науката и бизнеса. Тъй като е производна на компютърната графика, анимацията наследява същите начини за създаване на изображения:

Според принципа на анимиране се различават следните видове компютърна анимация.

Анимация по ключови кадри

[редактиране | редактиране на кода]

Разполагането на ключовите кадри се прави от аниматор. Междинните кадри се генерират със специална компютърна програма. Този начин е най-близък до традиционната рисувана анимация, като само една от ролите се изпълнява от компютър, а не от човек.

Улавяне на движение

[редактиране | редактиране на кода]
GIF анимация скокове във фитнеса.

Със специално оборудване се записват данните на движещите се обекти и се пренасят върху техни имитации в компютъра. Един разпространен пример за такава техника е улавяне на движение (на английски: Motion capture). Артистите са облечени в специални костюми с датчици и когато извършват движения, те се записват с камери и се анализират със специализиран софтуер. Получените данни за движения на ставите и крайниците на артиста се прилагат към три-измерни скелети на персонажите, с което се постига голямо ниво на достоверност на движенията им.

Същият метод се използва за пресъздаване на мимиката на живия артист от неговия три-измерен аналог в компютъра.

Процедурна анимация

[редактиране | редактиране на кода]

При процедурната анимация (на английски: procedural animation) движещото се изображение се генерира автоматично в режим на реално време според предварително установени правила, закони и ограничения. За разлика от традиционната анимация, когато аниматорът ръчно определя всеки кадър и всички параметри, при процедурната анимация може да се получи и непредсказуем резултат и при всяко пускане може да се генерира разнообразна анимация. Могат да се изброят следните видове:

  • Симулация на физическото взаимодействие на твърди тела.
  • Имитация на движението на системи от частици, течности и газове.
  • Имитация на взаимодействието на меки тела (тъкани, коси).
  • Пресмятане на движението на йерархична система с вътрешни връзки (например скелетът на персонажа) под външно въздействие (например Ragdoll physics).
  • Имитация на самостоятелното движение на персонажа. Пример на такава програма е Euphoria на компанията Supernaturale.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Компьютерная анимация“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​