Компютърна графика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на графика.

Компютърна графика на чайника от Юта, еталонен 3D модел в компютърната графика, създаден през 1975 г. от Мартин Нюуел.

Компютърната графика е дял на компютърните науки, който изучава методите за цифрово синтезиране и обработка на визуално съдържание.

Компютърната графика обхваща няколко подобласти: 3D компютърна графика и в частност рендъринг на триизмерни сцени в реално време (често използвано в компютърни игри), компютърна анимация, специални ефекти (често използвани във филми и телевизия), обработка на изображения и геометрично моделиране (често използвано за инженерни и медицински цели).

Начало[редактиране | редактиране на кода]

Компютърната графика се появява малко след появяването на компютрите с отпечатването на информация и монитори с катодно-лъчева тръба (CRT). С времето се развива до създаването, записването и обработката на модели и изображения на обекти.

Първите успехи на компютърната графика датират от 1963, когато Иван Съдърланд (Ivan Sutherland) разработва първата компютърна програма с графичен потребителски интерфейс.

Често се споменава, че първият филм, използващ компютърна графика е бил 2001: Космическа одисея (1968), но анимацията е изцяло направена на ръка, а специалните ефекти са изцяло направени с конвенционални оптични и моделиращи ефекти.

Компютърната графика днес[редактиране | редактиране на кода]

В днешни дни компютърната графика е интерактивна: потребителят контролира съдържанието, структурата и изгледът на обектите посредством входни устройства като клавиатура, мишка или регистриращ докосвания монитор. Поради близката връзка между входните устройства и картината на екрана управлението на входните устройства се включва в полето на компютърната графика.

Триизмерна графика[редактиране | редактиране на кода]

Рендериране[редактиране | редактиране на кода]

Рендерирането е процес на генериране изображения от модел. Процесът на рендериране може да бъде зададен така, че да симулира преноса на светлина за създаване на реалистични изображения или да създава изображения с определен художествен стил при нефотореалистичното рендериране.

Обработка на изображения и анализ на картини[редактиране | редактиране на кода]

Компютърната графика се занимава със синтеза на изображения на реални или въображаеми обекти от техните компютърно-базирани модели. Обработката на изображения третира обратния процес – анализът на сцени или реконструирането на дву- и триизмерни модели от техните изображения.

Обработката на изображения има подобластите откриване на образци (pattern detection), разпознаване, сценичен анализ, компютърно зрение, подобрение на изображения.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Използвана литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Foley, James D., van Dam, Andries, et.al., Computer Graphics: Principles and Practice, USA, 1990, Addison-Wesley, 1174 стр., английски език.