Растерна графика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Смайли

В областта на компютърната графика, растерна графика или растерно изображение (на английски: bitmap image) е структура от данни, която в общия случай представлява правоъгълна матрица от пиксели, т.е. всеки пиксел в изображението има числова стойност, която съдържа информация за цвета в него.

Размерите на матрицата определят т.нар. разделителна способност на изображението. Тя се представя чрез означението dpi (dots per inch - брой точки на един инч разстояние). Друг начин е представяне на общия брой точки, съдържащи се по хоризонтала и вертикала - например 640х480 и т.н.

Всеки пиксел може да съдържа само един цвят. Колкото по-големи пиксели се използват при представяне на изображението, толкова неговото качество е по-лошо (губят се контурите, изображението изглежда назъбено). Решение на проблема е използване на по-фина растерна решетка, но това предполага по-голям размер на файла.

Растерни файлови формати[редактиране | редактиране на кода]

Растерните изображения се съхраняват в растерни файлови формати. Едни от най-широко разпространените са: BMP (Bitmap) и PCX, при които не се извършва оптимизация. Голяма степен на компресия се постига чрез формата JPEG (Joint Photographic Experts Group), но с цената на известна загуба на информация. Най-усъвършенствания файлов формат е TIFF (Tagged Image File Format). При него се извършва голяма степен на компресия, без загуба на информация за цветовете и пикселите.

Растерна графика се използва при съхраняването в цифров вид на фотографии и други подобни изображения.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]