JPEG

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

JPEG (произнася се "джей-пег"), акроним от Joint Photographic Experts Group (това е името на групата отговорна за стандартизация на формата), е графичен формат за компресиране на растерни изображения разработен в края на 80-те. За разлика от ZIP компресията например тази компресия е компресия със загуба на данни, което означава, че тя предизвиква известно изкривяване на изображението. Поради спецификата на използвания метод за компресия, JPEG е по-подходящ за снимки, отколкото за изображения, съдържащи големи едноцветни области.

През 1994 г. стандартът е одобрен като международен стандарт ISO 10918-1. JPEG няма нищо общо с MPEG (Moving Picture Experts Group), който е формат за компресиране на видео файлове. JPEG стандартът представлява кодек, което означава, че снимката се компресира в поток от байтове, а след това обратно се декомпресира в изображение. Обикновено при компресирането се губи определна част от качеството на изображението, но също така има и различни вариации, при които се намалява до минимум загубата на качество.

Използваните разширения на такива компресирани файлове са .jpg и .jpeg, както и .jpe, .jfif и .jif. От тях .jpg е най-разпространеното.